New Orleans selvisi hurrikaanista säikähdyksellä

Barry-myrskyn uhka ei ole vieläkään ohi, sillä sade jatkuu rankkana.

hirmumyrskyt
Nainen kävelee autiolla kadulla New Orleansissa.
Scott Olson / AFP

Barry-myrsky piiskaa edelleen Louisianan osavaltiota Yhdysvaltain eteläosassa. Myrsky iski hurrikaanin voimalla rantaan lauantai-iltana Suomen aikaa.

Myrskyn keskus oli noin sata kilometriä New Orleansin kaupungista länteen. New Orleansin asukkaat muistavat edelleen hyvin vuoden 2005 Katrina-hirmumyrskyn, joka peitti kaupungin keskustan tulvaan.

Kaupunkia suojaavat tulvavallit on sittemmin korotettu 7-metrisiksi ja ne toimivatkin nyt hyvin. Barryn nostama tulva-aalto jäi puolisen metriä matalammaksi.

Barry on nyt laantunut trooppiseksi myrskyksi. Sen tuulet puhaltavat noin 30 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli voi vielä yltää hurrikaanin mittoihin.

Säätieteilijöiden mukaan Barry aiheuttaa edelleen vaaraa, joka liittyy erityisesti sen mukanaan tuomaan valtavaan sateeseen. New Orleansissa sademäärä jäänee alle sadan millimetrin, mutta syvemmällä Louisianan sisämaassa voidaan päästä paikoin jopa 500 milliin.

Barry liikkuu hitaasti pohjois-luoteeseen. Hidas liike merkitsee, että vettä ehtii sataa paljon. Louisianan lisäksi rankkasateen alle jäävät Mississippin ja Arkansas'n osavaltiot.

Barry ei ainakaan toistaiseksi ole aiheuttanut henkilövahinkoja. Pelastuslaitoksilla on ollut lukuisia tehtäviä. Laajat alueet ovat vailla sähköjä. Esimerkiksi pahimmin myrskyn tielle joutunut Morgan Cityn kaupunki on kokonaan ilman sähköä.

Barry-myrsky oli hetken hurrikaani, mutta heikentyi sitten rantautuessaan Louisianan rannikolle

Lähteet: AFP, AP