Kaivoslain uudistusaloite sai 50 000 allekirjoittajaa

Aloitteen tekijät haluavat monin tavoin uudistaa vuonna 2011 hyväksyttyä kaivoslakia.

kaivostoiminta
Kaivoskoeita
Kaivoslakiin halutaan rajuja muutoksia. Kuvituskuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Kansalaisaloite kaivoslain uudistamiseksi on saanut taakseen 50 000 allekirjoittajaa (siirryt toiseen palveluun). Määrä tarkoittaa, että aloite menee eduskunnan käsiteltäväksi.

Aloitteen tekijät (siirryt toiseen palveluun) haluavat muokata rajusti vuonna 2011 hyväksyttyä kaivoslakia.

– Paikallisesti tulee mieleen, että kunnilla pitää olla parempi mahdollisuus sanella kunnan omalla alueella tapahtuvasta maankäytöstä, kertoo Jukka Leppänen, Pro Heinävesi -liikkeen puheenjohtaja ja toinen Kaivoslaki Nyt -aloitteen jättäjistä.

Merkittäviä kohtia Leppäsen mukaan ovat myös arvokkaita luontokohteita ja vesistöjä koskevat asiat. Lisäksi Suomen maaperässä olevista kaivosmineraaleista kuntien ja valtion pitäisi saada parempi hyöty.

Lisäksi aloitteessa vaaditaan riittävien vakuuksien vaatimista muun muassa ympäristövahinkojen korvaamiseksi.

– Jos saataisiin vaikka joku rahastosysteemi ja sitä kautta saataisiin nämä ympäristövahingot korvattua paremmin.

Aloitteessa halutaan uudistuksia myös kaivoslupien myöntämiseen. Nyt lupa voidaan myöntää ennen ympäristönsuojelulain mukaista lupamenettelyä. Uudistuksen jälkeen tämä ei enää olisi mahdollista.

Uudistuslista on siis pitkä.

– Tuntuu silleen, että 2011 uudistettu kaivoslaki, vaikkakaan sitä ei ole isommin käytännössä päästy toteuttamaan, niin sinne on jäänyt isoja, selkeitä valuvirheitä.

Vielä reilu viikko sitten Jukka Leppänen oli epävarma aloitteen allekirjoittajamäärän riittämisestä.

– Kannatus junnasi pikkuisen paikallaan, mutta sitten saimme oikeanlaisen somevyörytyksen päälle ja ihmiset lähtivät mukaan. Tässä on suuri kiitollisuuden tunne itselläni. Tämä on eräänlainen demokratian voitto, huojentunut Jukka Leppänen kertoo loppukirin tunnelmista.