Pello harkitsee sote-palvelujen ulkoistamista

Pellossa saatetaan ulkoistaa osa tai kaikki sote-palvelut yksityiselle yritykselle.

ulkoistaminen
Lähihoitaja avustaa iäkästä potilasta.
Yksityiset terveysyritykset esittäytyvät Pellossa elokuussa.Anni Reenpää / Lehtikuva

Pellon kunnassa harkitaan sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistamista. Kunnanjohtaja Eero Ylitalon mukaan vaihtoehtoina on siirtää yksityisen yrityksen hoidettavaksi kaikki tai osa sote-palveluista. Yhtenä vaihtoehtona on myös pitää palvelut nykyiseen malliin kunnalla.

– Lähdemme avoimin mielin liikkeelle. Meillä on huoli taloudesta, palveluiden saatavuudesta ja työpaikkojen säilymisestä paikkakunnalla, Ylitalo perustelee.

Taustalla on kunnan virkamiesten ja päättäjien tutustumismatka Posiolle ja Ähtäriin juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Posion kunta on ulkoistanut sote-palvelut kokonaan Coronarialle. Ähtärissä palvelut puolestaan järjestää yhteinen yhtiö, Kuusiolinna Oy. Pihlajalinna omistaa yhtiöstä 51 prosenttia ja Ähtäri, Kuortane, Alavus ja Soini yhteensä 49 prosenttia.

Terveysyritykset esittäytyvät elokuussa

Pellon kunta järjestää asiasta elokuussa kaikille kuntalaisille avoimia info-iltoja, joissa sote-yritykset esittelevät toimintaansa sekä kertovat kokemuksistaan kunnista, joissa on ulkoistettu palveluja.

Infotilaisuuksia on mahdollisuus seurata myös kotisohvilta, sillä tilaisuudet striimataan valtuustosalista nettiin.

Kaikille avointen infojen jälkeen järjestetään täydentävä tiedotustilaisuus luottamushenkilöille ja henkilöstöjärjestöille.

Ensimmäinen info-ilta järjestetään tiistaina 13. elokuuta, jolloin Mehiläinen Oy esittelee toimintaansa. Seuraavana päivänä 14. elokuuta vuorossa on Coronaria. Sarja jatkuu saman viikon perjantaina, 16. elokuuta, jolloin tietoa jakavat Attendo Oy:n edustajat. Neljäs infoilta järjestetään tiistaina 20. elokuuta, jolloin vuorossa on Pihlajalinna Oy.

Ylitalo korostaa, että päätöksiä palvelujen ulkoistamisesta ei Pellossa ole vielä tehty, vaan kysymyksessä on puhtaasti tiedon hankinta ja keskustelun virittäminen mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Päätöksiä jopa puolessa vuodessa

Kunnanjohtaja arvioi, että mikäli ulkoistaminen saa kannatusta Pellossa, nopeimmillaan päätöksiä voisi syntyä jopa puolessa vuodessa

– Mahdollista olisi saada päätöksiä jo talousarviokokouksissa loppuvuoden aikana, mutta siinä tulisi kyllä kiire.

Kunnanjohtaja harmittelee sitä, että uusi hallitus aikoo kiristää palvelujen ulkoistamista.

– Kyllähän tämä Krista Kiurun esitys heittää jonkin verran hiekkaa meille rattaisiin.