1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. inflaatio

Kuluttajahintojen nousu yhden prosentin tahdissa kesäkuussa – hidastui toukokuuhun nähden

Inflaatiota hillitsi muun muassa bensan hinnan lasku.

Euroopan keskuspankin tavoite on pitää inflaatio hieman alle kahden prosentin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa 1,0 prosenttia vuodentakaiseen hintatasoon verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Inflaatio oli laskussa toukokuuhun nähden, jolloin kuluttajahinnat nousivat 1,2 prosentin vuosivauhtia.

Kuluttajahintojen nousun vaimeneminen johtui muun muassa bensiinin hinnan laskusta. Kuluttajahintoja nosti eniten sähkön, savukkeiden, vuokrien, pankkipalvelumaksujen ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.

Kuukausitasolla katsottuna kuluttajahinnat pysyivät kesäkuussa likipitäen ennallaan toukokuuhun verrattuna. Vielä huhtikuussa inflaation vuosimuutos oli 1,5 prosentin vauhdissa.

Ennakkotietojen mukaan euroalueen yhdenmukaisesti mitattu inflaatio oli kesäkuussa 1,2 prosenttia. Toukokuussa se oli 1,2 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli kesäkuussa 1,1 prosenttia. Ero kansalliseen tilastoon johtuu mittaukseen käytettävien tuotteiden ja palveluiden erilaisesta valinnasta.

Euroopan keskuspankin tavoite hintavakaudesta on inflaation pitäminen keskimäärin lähellä kahta prosenttia, mutta kuitenkin alle sen.