Tutkijat löysivät jälleen uusia rapuruttoloisen serkkuja: "Tämä vahvistaa pelkoja vieraslajien tuomista haitoista"

Pohjoisamerikkalaiselta järveltä tuoduista ravuista löytyi kaksi tuntematonta leväsientä.

rapurutto
Täplärapu
Täplärapu.Toni Pitkänen / Yle

Suomen järviin on saattanut kulkeutua täpläravun mukana ainakin kolmea ennestään tuntematonta leväsientä rapuruttoloisen lisäksi.

Itä-Suomen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa Tahoe-järveltä tuoduista täpläravuista löytyi kaksi aiemmin tuntematonta leväsientä. Ruokaviraston tutkimuksissa heinäkuun alussa puolestaan havaittiin uusi leväsieni Kaavin Mäntyjärveltä.

Rapubiologi Japo Jussila kuvailee löydettyjä leväsieniä "rapuruttoloisen serkuiksi". Tutkimuksen lähtökohtana oli selvittää, millaisia tuliaisia Pohjois-Amerikasta tuotu täpläratu mahdollisesti toi Eurooppaan ja Suomeen rapuruton lisäksi.

– Tunnistimme Tahoe-järveltä tuoduista täpläravuista erittäin tappavaa rapuruton muotoa, mikä ei ollut yllätys. Sitten löysimme kaksi tuntematonta leväsienimuotoa, joista toinen on paljastunut erittäin läheiseksi sukulaiseksi Kaavin järveltä löytyneelle leväsienelle.

Jussilan mukaan Ruokaviraston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimusten perusteella voidaan olettaa, että leväsieni on kulkeutunut Kaaville täpläravun mukana.

– Tämä vahvistaa pelkoja, että vieraslajien mukana tulee tauteja ja vieraslajien seuralaisia, jotka uudessa ympäristössä voivat aiheuttaa suuriakin haittoja vesiekosysteemin kokonaisuudelle ja tässä tapauksessa ravuille.

Ruokaviraston mukaan Kaavilla havaittu leväsieni voi häiritä rapuruttotutkimusten luotettavuutta. Itä-Suomen yliopiston tutkimus vahvistaa arviota.

– Tautidiagnostiikkaa pitää jatkossa kehittää, koska diagnostiikkaa mahdollisesti häiritseviä sukulaislajeja on nyt havaittu suomalaisissa vesissä ja suomalaisissa eliöissä.

Lue myös: Täpläravusta piti tulla suomalaisten rapujuhlien pelastaja – nyt se halutaan hävittää haitallisena vieraslajina