EU:n ulkoministerit huolissaan ydinsopimuksesta – Haavisto: Suomi haluaa edelleen käydä kauppaa Iranin kanssa

EU viittaa kintaalla Yhdysvaltain pakoitteille ja pitää kiinni omasta kaupankäyntisopimuksestaan.

Iran
Pekka Haavisto vastaa toimittajien kysymyksiin Brysselissä
Ulkoministeri Pekka Haavisto vastasi toimittajien kysymyksiin Brysselissä maanantaina.Anniina Luotonen / Lehtikuva

EU:n ulkoministerit ovat koolla Brysselissä, jossa pöydällä on myös Iranin ydinsopimus. Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi kokoukseen tullessaan, että tilanne on huolestuttava.

– On ilman muuta tärkeää, että Iran pitäytyy ydinsopimuksessa. Olemme huolestuneita viimeaikaisista uutisista uraanin rikastamisesta, Haavisto totesi.

Hän sanoi myös, että Suomi kuitenkin kannattaa EU:n suunnitelmia jatkaa kaupankäyntiä Iranin kanssa Yhdysvaltain pakotteista huolimatta.

Yhdysvallat irtautui Iranin ydinsopimuksesta yksipuolisesti vuosi sitten ja on sen jälkeen asettanut talouspakotteita erityisesti Iranin öljynvientiin. Iran on vastalauseeksi rikastanut uraania enemmän kuin sopimus sallii.

Iso-Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt sanoi kokouksen alla, että vaikka aikaa ei ole paljon, hän uskoo edelleen mahdollisuuteen pelastaa ydinsopimus. Hän arveli, että Iranilta veisi vielä ainakin vuoden verran kehittää ydinase.

– Sopimusta ei ole vielä kuopattu, ja olemme täysin sitoutuneita pitämään alueen vapaana ydinaseista, Hunt totesi.

Saksan ulkoministeri Michael Roth puolestaan sanoi, että EU haluaa pitää oman osansa kaupankäyntisopimuksesta Iranin kanssa. Se edellyttää kuitenkin sitä, että Iran pitää kiinni lupauksistaan.

Lue myös:

Brysselin suosikkikomissaari iloitsee naisten noususta EU:n johtotehtäviin: "Keskustelu ja demokratia paranevat, kun yhdenmukaisuus murtuu"