1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaelluskalat

Pääseekö järvilohi siltarummustasi läpi? Vaelluskalojen nousuestekartoitukset jatkuvat Etelä-Savossa

Etelä-Savon ely-keskus jatkaa viime kesänä aloitettua kartoitusta tänä kesänä noin sadalla kohteella.

Arkistokuva Saimaan järvilohesta. Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Etelä-Savossa kartoitetaan kesän aikana noin sata vaelluskalojen nousuestettä. Alueen ely-keskus jatkaa viime kesänä aloitettua hanketta, jossa selvitetään käytössä olevien ja käytöstä poistettujen vesilaitosten sekä muiden purettujen vesistörakenteiden nykytilaa.

Vesistörakenteiden kalataloudellisia haittoja ei ole ely-keskuksen tiedotteen mukaan aiemmin arvioitu kattavasti, ja tiedot rakenteista ovat vanhoja ja puutteellisia. Erilaiset rakenteet kuten vanhat padot tai siltarummut voivat estää kalojen luontaisen vaelluskäyttäytymisen.

Kartoittajat ovat yhteydessä vesistörakenteiden omistajiin ennen maastokäyntejä, ja heidän ajatuksiaan rakenteiden nykytilasta ja tulevasta käytöstä selvitetään haastatteluilla.

Kaksivuotisessa hankkeessa kartoitettiin viime vuonna noin sata maakunnan oleellisinta patokohdetta kuten vanhoja myllypatoja. Tänä vuonna kartoitetaan esimerkiksi siltarumpuja.

– Jos tierumpua ei ole perustettu hyvin pohjaan saakka, se saattaa tehdä rummun päähän korkean pudotuksen eikä kala pääse eteenpäin, vesitaloussuunnittelija Elina Häikiö kertoo.

Uhanalainen järvilohi ja taimen tarvitsevat vapaana virtaavia koskipaikkoja kutemiseen ja poikasten tuotantoon. Kartoitusta pilotoitiin viime vuonna Etelä-Savossa, ja jatkossa myös muut ely-keskukset kartoittavat patokohteita eri puolilla Suomea.