Savonlinnan keskussairaalan ulkoistus saattaa tyssätä hallituksen kaavailemaan lakimuutokseen

Hallitus haluaa pitää terveydenhuollon järjestämisen ja tuottamisen julkisissa käsissä.

sote-uudistus
Savonlinnan keskussairaala syyskuussa 2018.
Savonlinnan keskussairaala.Esa Huuhko / Yle

Hallitus aikoo muuttaa kuntien terveydenhuollon ulkoistusten ehtoja. Muutoksen ydin on siinä, minkä suuruisen ulkoistuksen hoidon järjestäjä voisi irtisanoa ilman sakkomaksuja.

Tällä hetkellä raja kulkee siinä, että jos ulkoistettuna on rahassa mitattuna yli 30 prosenttia palveluista, sakkoja ei tule. Hallitus aikoo puolittaa rajan 15 prosenttiin.

Käytännössä uusi raja tarkoittaisi sitä, että harva sairaalatasoinen yksikkö mahtuisi sen alle. Se on myös hallituksen tavoite, sillä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan tavoite on pitää sekä terveyspalveluiden järjestäminen että tuottaminen julkisissa käsissä.

Suomen pienin keskussairaala on Itä-Savon sairaanhoitopiirin Savonlinnan keskussairaala. Sairaanhoitopiirin kunnat ovat jo päättäneet, että ulkoistuksen kilpailutuksen voi aloittaa.

– Kuulimme tiukennuksesta ensi kertaa eilisiltana. Nyt eletään vielä kesäloma-aikaa, ja odotellaan syksyn askelmerkkejä, sanoo Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Sosterin johtaja Panu Peitsaro.

Yksityistämisen sakkorajan laskeminen tekisi isompiin ulkoistukseen osallistumisesta yrityksille vähemmän houkuttelevaa. Sote-uudistuksen toteutuessa uudella järjestäjällä olisi mahdollisuus purkaa sopimus ilman seuraamuksia.

Peitsaro ei ota vielä kantaa siihen, miten hallituksen kaavailut vaikuttavat ulkoistusneuvotteluihin.

– En nyt lähtisi sitä murehtimaan, koska asiaa ei ole vielä tarkemmin avattu. Meidän tahtomme on säilyttää palvelut sekä vakituisille asukkaille että kesäajan merkittävälle matkailija- ja mökkiläismäärälle. Seuraavaksi lähin sairaala on sadan kilometrin päässä, hän sanoo.

Savonlinna selvitteleekin parhaillaan myös mahdollisuuksia liittyä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin. Sen keskussairaala on Kuopiossa 150 kilometrin päässä, mutta sairaanhoitopiirin vaihdolla Savonlinna voisi ehkä säilyttää myös oman sairaalansa.

Mahdolliseen sairaanhoitopiirin vaihtoon hallituksen kaavailut eivät vaikuta.

Laajaa terveydenhuollon ulkoistusta pohditaan myös ainakin Pellossa. Tiukempi sakkoraja vaikuttaisi todennäköisesti myös pellolaisten ulkoistusneuvotteluihin, minkä kunnanjohtaja Eero Ylitalo myös myöntää.

Aikaisemmin tehtyjen ulkoistusten ehtoihin mahdollinen lakimuutos ei vaikuta.

Lue myös:

Sosteri selvittää erikoissairaanhoidon yhteistyötä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa