Tärkeä sananvapausoikeudenkäynti koettelee Turkin median rajoja – Erol Önderoğlu odottaa tuomiota kurdilehden tukemisesta

Toimittajat ilman rajoja -järjestön edustaja Erol Önderoğlu arvioi, että turkkilaisessa yhteiskunnassa on viime aikoina alettu vahvemmin tiedostaa vapaan median tarve.

sananvapaus
Mielenosoitus Istanbulissa.
Kesäkuussa 2016 mielenosoittajia kerääntyi osoittamaan tukeaan Erol Önderoğlulle (kyltissä oik.), Şebnem Korur Fincancille ja Ahmet Nesinille.Sedat Suna / EPA

IstanbulTunnettu turkkilainen sananvapausaktivisti ja toimittaja Erol Önderoğlu odottaa saavansa tänään keskiviikkona tuomion. Pahimmassa tapauksessa hänelle ja kahdelle muulle syytetylle sananvapausaktivistille voidaan langettaa jopa 14 ja puolen vuoden vankeustuomio kurdilehden tukemisesta.

Toki voi käydä toisinkin: Toimittajat ilman rajoja -järjestön Turkin edustajana Önderoğlu on saanut huomattavan paljon kansainvälistä tukea. Washington Post -lehti julkaisi tueksi hänestä kokosivun ilmoituksen hashtagilla #SupportErol päiviä ennen oikeudenkäyntiä.

– Tavoite ei ole saada vapautus yhdelle henkilölle. Olemme tyytyväisiä vasta, kun Turkin oikeuslaitos tunnustaa kansalaisten oikeuden saada uutisia sekä sanan- ja lehdistönvapauden kaikissa olosuhteissa, hallinnosta riippumatta, Önderoğlu sanoi Ylelle perjantaina, muutama päivä ennen mahdollista h-hetkeä.

Erol Önderoğlu
Erol Önderoğlu sanoo, että viime kuukausina myös talousuutisoinnista, joka oli aiemmin "turvallista" toimittajille, on Turkin talouden heiketessä ja valuuttapaon jatkuessa tullut herkkä aihe. Kuva on keväältä 2016. Sedat Suna / EPA

Önderoğlu on tehnyt sananvapaustyötä jo 25 vuotta, jo ennen presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallintoa. Viime viikolla häntä vastaan nostettiin uusi syyte, josta hänelle voidaan langettaa seitsemän vuotta vankeutta. Oikeudenkäynti alkaa marraskuussa.

Kymmenet toimittajat vangittu työnsä takia

Kaksi muuta syytettyä keskiviikkoisessa oikeudenkäynnissä ovat kidutuksia tutkinut, turkkilaisen TIHV-ihmisoikeusjärjestön johtaja Şebnem Korur Fincanci sekä kirjailija Ahmet Nesin, joka asuu Ranskassa.

Önderoğlua, Fincancia ja Nesiniä syytetään kurdijärjestö PKK:ta tukevasta terrorismipropagandasta, rikollisen ja rikoksen ihannoimisesta sekä rikokseen yllyttämisestä.

Syyte tuli osallistumisesta kurdimielisen, sittemmin suljetun Özgür Gündem -lehden symboliseen yhden päivän päätoimittajuuteen osana sananvapauskampanjaa keväällä 2016. Valtaosa lehden solidaarisuuskampanjaan osallistuineista kymmenistä sai syytteet. Kolmikkoa pidettiin pidätettynä kymmenen päivää.

Mielenosoitus Istanbulissa.
Önderoğlu, Fincanci ja Nesin pidätettiin ja pantiin syytteeseen, kun he olivat osallistuneet kurdimielistä lehteä tukevaan kampanjaan. Heidän vapauttamisensa puolesta osoitettiin mieltä Istanbulissa lähellä Taksimin aukiota kesäkuussa 2016. Vasemmanpuoleisessa kyltissä Şebnem Korur Fincanci, oik. kyltissä Ahmet Nesin. Sedat Suna / EPA

–Yli sata toimittajaa on vankilassa työhönsä liittyen tai poliittisesta toiminnasta. Kymmenet heistä ovat vangittuina työnsä takia, Önderoğlu sanoo.

Syytteitä myös talousuutisoinnista

Önderoğlu on viime kuukausina törmännyt uusiin hälyttäviin ilmiöihin laatiessaan säännöllistä Bianet-sivuston raporttiaan (siirryt toiseen palveluun). Talousuutisoinnista, joka oli aiemmin "turvallista" toimittajille – korruption tutkimista lukuun ottamatta – on Turkin talouden heiketessä ja valuuttapaon jatkuessa tullut arka aihe.

– Yhä useampi talousaiheista kirjoittava toimittaja joutuu oikeuslaitoksen ahdistelemaksi. Kun aiemmin saattoi saada sakot esimerkiksi väärinkäytöksistä raportoimisesta, nyt talousaiheista vaaditaan raskaita vankilatuomioita, hän sanoo.

Tyypillisesti syytteitä nostetaan pankkilain tai markkinalain rikkomisesta, tai vaikkapa solvauksesta. Kesäkuussa yhteensä 38 ihmiselle nostettiin joukkosyyte, jonka keskiössä on kahden amerikkalaisen Bloomberg-uutistoimiston turkkilaistoimittajan, Kerim Karakayan ja Fercan Yalinkiliçin, artikkeli Turkin liiran romahduksen taustoista viime vuonna.

Toimittajakaksikolle vaaditaan viiden vuoden vankeustuomiota (siirryt toiseen palveluun)samalla kun muut 36 henkilöä liitettiin syytteeseen artikkelin kommentoimisesta sosiaalisessa mediassa. Bloombergin artikkelin kolmatta, amerikkalaista kirjoittajaa vastaan ei nostettu syytettä – turkkilaisille toimittajille tilanne on vaikeampi.

"Musta lista" kansainväliselle medialle

Bloombergin toimittajien syytteen jälkeen ulkomaisen median toiminta Turkissa nostettiin viime viikolla taas esiin. Presidentti Erdoğania lähellä oleva SETA-tutkimuslaitos julkaisi raportin niistä kansainvälisestä uutisvälineistä, joka tekevät juttuja myös turkiksi.

Raportissa käytiin läpi muiden muassa BBC, Euronews, Deutsche Welle ja Voice of America, joilla kaikilla on omia turkinkielisiä uutisia tuottavat sivustot.

Raportissa nimettiin ja kuvailtiin osoittelevasti etenkin mainittujen kansainvälisten medioiden turkkilaisia toimittajia ja julkaistiin jopa heidän sosiaalisessa mediassa jakamiaan kuvia.

Mustalta listalta haiskahtanut raportti tuomittiin laajasti (siirryt toiseen palveluun). Turkin journalistiliitto nosti SETA:sta kanteen.

Myös Önderoğlu tuomitsi raportin Toimittajat ilman rajoja -järjestön nimissä, kutsuen sitä "ahdistelun dokumentiksi".

Kansainvälisten medioiden sivustoista on tullut tärkeitä paikkaajia Erdoğanin hallinnon valvonnan alaiselle turkkilaiselle valtamedialle. Jo vuosikymmeniä toimineet, tunnetut valtamediat ovat lähes täysin hallinnon kontrollissa.

Valoa tunnelin päässä?

Önderoğlun mielestä turkkilaisessa yhteiskunnassa on viime aikoina alettu vahvemmin tiedostaa vapaan median tarve. Riippumatonta, kriittistä uutisointia on vaikea löytää muualta kuin internetistä.

Paitsi talousvaikeudet, myös kansalaisten ikävä vapaampaa, avoimempaa ja yhtenäisempää yhteiskuntaa nosti opposition voittoon Turkin suurkaupungeissa äskettäisissä paikallisvaaleissa. Istanbulissa pormestarin paikan voittanut opposition ehdokas Ekrem Imamoğlu lupasi kaikkea tätä, ja voitti 54 prosentilla istanbulilaisten äänistä.

– Toivottavasti ovi on nyt raottunut kohti rakentavampaa kehityskulkua... Toki painostus voi yhä myös kasvaa, Önderoğlu sanoo.

Tärkeä merkki mahdollisesta uudesta suunnasta voidaan saada jo keskiviikkona, hänen omassa oikeudenkäynnissään.

Tämän jutun kirjoittajalle, joka tuolloin oli The Wall Street Journalin vakituinen toimittaja Turkissa, langetettiin ensimmäinen ulkomaisen median saama vankeustuomio syksyllä 2017. Tuomio kumottiin valitustuomioistuimessa ja odottaa käsittelyä korkeimmassa oikeusasteessa Ankarassa.