EU-komission puheenjohtajaksi esitetyn Ursula von der Leyenin kohtalonhetki koittaa – Kova nimityspeli huipentuu parlamentin äänestyksessä illalla

Von der Leyen on tehnyt kovasti työtä luodakseen hyvät suhteet parlamenttiin. Tiistain äänestyksen alla hänen asemansa on epävarma.

Euroopan unioni
Von der Leyen
Saksalainen Ursula von der Leyen on saanut edeltäjiään selvästi kovempaa kritiikkiä parlamentissa. Hän olisi ensimmäinen nainen puheenjohtajana komission yli 60-vuotisen olemassaolon aikana.Olivier Hoslet / EPA

StrasbourgEU-komission puheenjohtajaehdokas, Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen on nimitysäänestyksensä alla poikkeuksellisen vaikeassa saumassa. Merkittävä osa mepeistä uhkaa äänestää hänen valintaansa vastaan.

Von der Leyen on jäsenmaiden johtajien esittämä kompromissiehdokas. Hänestä tulee komission puheenjohtaja, jos Euroopan parlamentti hyväksyy nimityksen.

Tiistaina edessä on viime hetken suostuttelurutistus. Aamulla von der Leyen esittelee suunnitelmansa parlamentille Strasbourgissa ja keskustelee meppien kanssa aamupäivän.

Poliittiset ryhmät vetäytyvät pohtimaan kantojaan aamuistunnon jälkeen. Iltapäivän kuluessa kehitellään vielä myönnytyksiä von der Leyenin vastustajille ja koetetaan kuumeisesti löytää yhteistä nimittäjää.

Täysistunnon on määrä äänestää von der Leyenin kohtalosta Suomen aikaa kello 19.

merkel ja von der Leyen
Ursula von der Leyenin on sanottu olleen ainakin jossakin vaiheessa liittokansleri Angela Merkelin suosikki seuraajakseen. Kuva on vuodelta 2012, jolloin von der Leyen oli työ- ja sosiaaliministeri.Rainer Jensen / EPA

Von der Leyen oli ennen EU-johtajien huippukokousta heinäkuun alussa jokseenkin tuntematon hahmo Brysselissä. Hänellä ei ole aiempaa työkokemusta EU-instituutioista, toisin kuin edeltäjillään.

Hänen valintansa on myös siksi poikkeuksellinen, että hän on joutunut kampanjoimaan valintansa jälkeen edeltäjiään enemmän tullakseen meppien hyväksymäksi.

Siksi hän onkin käyttänyt käytännössä kaiken aikansa kuluneina parina viikkona parlamentin eri poliittisiin ryhmiin tutustumiseen ja niiden tuen saamiseen.

Viikonlopun hän vietti komission Charlemagne-rakennuksessa Brysselissä valmistelemassa tiistaiaamun puhettaan kuumeisesti avustajakaartinsa kanssa. Puheen sisällöstä saatiin esimakua maanantaina, kun hänen demariryhmälle lähettämänsä kirje tulevista työnsä suuntaviivoista päätyi julkisuuteen.

Maanantai-iltana hän tapasi vielä omaa puoluettaan, keskustaoikeiston EPP:tä.

Vihreät vastustaa häntä eniten

Von der Leyen on saanut edeltäjiään selvästi kovempaa vastustusta kaikissa poliittisissa ryhmissä.

Vihreä ryhmä on ilmoittanut äänestävänsä von der Leyenin nimitystä vastaan. Vasemmisto ja iso osa sosiaalidemokraattien S&D-ryhmää, EU-yhteistyötä vastustavaa ID:tä sekä oikean laidan konservatiiveja suhtautuu häneen kriittisesti. Myös moni von der Leyenin kotimaan Saksan meppi on tyytymätön häneen.

Tiistai-illan äänestys on salainen, joten kuka lopulta äänestää miten, on vaikea jälkikäteen päätellä.

Parlamentissa on kritiikkiä sekä von der Leyenin linjausten sisältöä että yleisluonteisuutta kohtaan. Lisäksi mepit ovat tyytymättömiä koko käynnissä olevaan nimitysprosessiin. EU-valtionjohtajat hylkäsivät parlamentin vaatiman kärkiehdokasmenettelyn ja palasivat tekemään nimityspäätökset vanhalla kaavalla, suljettujen ovien takana.

Lue lisää: Maratonkokous tuotti kompromissin, saksalainen Ursula von der Leyen komission puheenjohtajaksi – Suomi ei saanut EKP:n puheenjohtajuutta

Toisaalta parlamentti itsekin osallistuu poliittiseen peliin. Kun von der Leyen esimerkiksi tarjoaa demareiden komissaariehdokkaalle Frans Timmermansille ykkösvarapuheenjohtajan paikkaa komissiossa, S&D saadaan helpommin kääntymään von der Leyenin tueksi.

Liberaaliryhmä Uudistuva Eurooppa (Renew Europe) taas on vaatinut kärkiehdokkaalleen, nykyiselle kilpailukomissaarille Margrethe Vestagerille vähintään yhtä hyvää asemaa kuin Timmermans saa.

Von der Leyenillä on takana myös kupruja aiemman uransa varrella. Moni meppi paheksuu, että häntä on epäilty väitöskirjansa plagioinnista.

Hänen mainettaan mustaa (siirryt toiseen palveluun) myös Saksan puolustusvoimien korruptioepäilyt. Lisäksi eroavan (siirryt toiseen palveluun) puolustusministerin piikkiin pannaan Saksan puolustusvoimien ja sen kaluston huono kunto.

Ääniä saatava tasaisesti eri ryhmistä

Von der Leyen tarvitsee tuekseen 374 meppiä 747:stä. Parlamentissa on virallisesti 751 jäsentä, mutta kolme Kataloniasta valittua espanjalaismeppiä ei ole vielä voinut lunastaa paikkaansa eikä Tanskassa ministeriksi noussutta edustajaa ole vielä korvattu.

Ei kuitenkaan riitä, että von der Leyen saa niukan enemmistön – jotta hänellä olisi riittävästi poliittista selkänojaa, hän tarvitsisi vähintään 400 meppiä tuekseen.

Hänen täytyy myös saada ääniä ikään kuin "oikeilta tahoilta".

Hän tarvitsee taakseen paitsi oman EPP-puolueensa, myös demareita ja liberaalien RE-meppejä. Jos käy ilmi, että hän on tullut valituksi ennen kaikkea ääri- ja populistiryhmien, vaikkapa Puolan Laki ja Oikeus -puolueen äänillä, se voi tietää hänelle vaikeita aikoja.

Tuolloin voitaisiin helposti vetää johtopäätökset, että von der Leyen valittiin Puolan tuella. Puola on rikkonut EU:n oikeusvaltioperiaatteita vastaan viime vuosina.

Tuota vaikutelmaa lisäisi se, että EU-johtajat joutuivat hylkäämään Frans Timmermansin valinnan komission puheenjohtajaksi niin kutsutun Visegrad-ryhmän eli Puolan, Unkarin, Tsekin ja Slovakian vastustuksesta.

Visegrad-maat tyrmäsivät Timmermansin valinnan, koska tämä on puolustanut komissiossa oikeusvaltioperiaatetta ja arvostellut maiden tilannetta. Timmermansin kaatuminen oli siis Itä-Euroopan maiden suuri voitto – ja niin olisi myös von der Leyenin valinta, jos se tapahtuu EU:n oikeusvaltioperiaatteita vastustavien äänillä.

Jos parlamentti hylkää von der Leyenin nimityksen, Eurooppa-neuvostolla eli jäsenmaiden valtionjohtajilla on EU-lain mukaan kuukausi aikaa etsiä tehtävään uusi ehdokas.

Aiheesta lisää: Brysselin suosikkikomissaari iloitsee naisten noususta EU:n johtotehtäviin – Keskustelu ja demokratia paranevat, kun yhdenmukaisuus murtuu