Herätys: Arabianrannan murhajutun käsittely alkaa, käytettyjä autoja tuodaan enemmän kuin koskaan, EU:n nimityspeli huipentuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Käräjäsalin numero Helsingin käräjäoikeudessa.
Arabianrannan murhajutun käsittelyä varten on varattu oikeudessa vain yksi päivä.Matti Matikainen / AOP

Helsingin Arabianrannan henkirikosta käsitellään tänään käräjäoikeudessa

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään Arabianrannan murhajutun käsittely. Viime jouluna sattuneen henkirikoksen uhri oli seitsemänvuotias poika, ja rikoksesta syytetty on hänen vuonna 1982 syntynyt enonsa. Poliisi kertoi tutkinnan valmistuessa, että teräaseella tehty henkirikos oli impulsiivinen teko. Jutun käsittelyä varten on varattu oikeudessa ainoastaan yksi päivä. Tuomio annetaan myöhemmin.

Käytettyjen autojen maahantuonti ennätyksellistä

autorekka tuo käytettyjä autoja ulos Finnlinesin laivasta Vuosaaren satamassa
Autorekka rullasi laivasta maihin Vuosaaressa Helsingissä perjantaiaamuna. Kyydissä oli Saksasta tuotuja käytettyjä autoja.Pekka Pantsu / Yle

Käytettyjen henkilöautojen tuonti ulkomailta Suomeen nousee tänä vuonna uuteen ennätykseen. Kasvua oli tammi-kesäkuussa 21 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Eniten henkilöautoja tuodaan Ruotsista ja Saksasta. Samaan aikaan uusien henkilöautojen myynti on laskussa ja autoala vaatii veroremonttia.

Ihmiskunnan historiallinen matka Kuuhun alkoi 50 vuotta sitten

Edvin "Buzz" Aldrin astumassa Kuun kamaralle.
NASA

Yle julkaisee tästä päivästä alkaen artikkelisarjan kuututkimuksen menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Apollo 11:n laskeutumispäivänä lauantaina huipentuvassa kuupaketissa on viikon aikana myös muun muassa kuunneltavia podcasteja sekä kuuvisa.

EU:n nimityspeli huipentuu parlamentin äänestyksessä illalla

Von der Leyen
Saksalainen Ursula von der Leyen on saanut edeltäjiään selvästi kovempaa kritiikkiä parlamentissa. Hän olisi ensimmäinen nainen puheenjohtajana komission yli 60-vuotisen olemassaolon aikana.Olivier Hoslet / EPA

Euroopan parlamentti äänestää tänään, hyväksyykö se komission uudeksi puheenjohtajaksi esitetyn Ursula von der Leyenin nimityksen. Hyväksyntä on kaikkea muuta kuin varma. Ennen äänestystä onkin luvassa viime hetken suostuttelurutistus, kun von der Leyen esittelee suunnitelmansa parlamentille ja keskustelee meppien kanssa.

Sää jatkaa lämpenemistään

Tiistain sääkartta.
Joonas Koskela / Yle Sää

Lämpeneminen ei pysähdy, mutta sadekuuroja esiintyy edelleen. Sateet liikkuvat lännestä, ja tiistaina on epävakaista Kotka–Jyväskylä–Kokkola-linjan länsipuolella. Ukkonenkin näyttäytyy. Idässä ja pohjoisessa on pääosin poutaista ja maan keskiosasta itään yltävällä alueella osin aurinkoistakin. Lue lisää säästä Ylen verkkosivuilta.