Trump vastasi rasistisiksi tuomittujen tviittiensä nostattamaan arvosteluun: He vihaavat maatamme ja rakastavat vihollisiamme

Yhdysvaltain presidentti uskoo monien ihmisten rakastavan hänen kommenttejaan. Arvostelijoissa on silti republikaanejakin.

Donald Trump
Donald Trump
Trump väitti arvostelemiensa naispoliitikkojen rakastavan Yhdysvaltain vihollisia, kuten al-Qaidaa.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut rasistisiksi arvosteltuja Twitter-viestejään, joissa hän kehotti neljää yhdysvaltalaista naispoliitikkoa palaamaan "sinne mistä nämä ovat tulleet". Kolme naisista on syntynyt Yhdysvalloissa ja yksi on tullut maahan jo lapsena.

Trump jatkoi maanantaina aiemmalla linjallaan ja sanoi naiskongressiedustajien vain valittavan koko ajan.

– Nämä ihmiset vihaavat maatamme. He vihaavat sitä mielestäni intohimoisesti. He rakastavat Yhdysvaltain vihollisia, kuten al-Qaidaa, Trump väitti Made in America -tilaisuudessa Valkoisessa talossa.

– Jos et ole onnellinen täällä, voit lähteä, Trump toisti kohua herättäneessä tviitissä esittämänsä kehotuksen.

Trump vakuutti monien ihmisten rakastavan hänen kommenttejaan.

Tviiteissään Trump kehotti demokraattien naiskongressiedustajia palaamaan "niihin korruptoituneisiin maihin, joista he ovat tulleetkin".

Trump ei maininnut viikonloppuna julkaisemissaan tviiteissä kongressiedustajia nimeltä, mutta hänen kohteensa kävivät silti selvästi ilmi. Arvostellun nelikon muodostavat demokraatteja edustavat ensimmäisen kauden kongressiedustajat Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib ja Ilhan Omar. Kaikki neljä kuuluvat etnisiin vähemmistöihin.

Presidentin tviitit ovat nostattaneet demokraattien parissa tyrmistystä ja viestit on tuomittu rasistisiksi.

Maanantaina myös kolme republikaanien senaattoria, Tim Scott, Susan Collins ja Patrick Toomey, liittyi arvostelijoiden joukkoon. Collinsin mukaan Trump meni tviittailussaan liian pitkälle ja hänen pitäisi poistaa viestinsä. Republikaanien ainoan tummaihoisen senaattorin Scottin mukaan presidentin kommentit ovat loukkaavia.

Lisää aiheesta:

May kommentoi Trumpin Twitter-kirjoittelua: ”Täysin mahdoton hyväksyä”

Trumpia syytetään rasistisesta kielenkäytöstä – demokraatit pöyristyivät presidentin tviiteistä

Lähteet: AP, AFP, Reuters