Iso-Ruuhijärvestä halutaan monipuolinen matkailu- ja retkeilykohde – "Nyt paikka mielletään lähinnä kalastuskohteeksi"

Kalastajien iloksi järveen istutetaan tänä vuonna tuhansia kiloja kirjolohta.

retkeily
Ruuhijärvi on erinomainen kalapaikka, mutta alueelle halutaan houkutella muitakin matkailijoita. YLE / Arto Loukasmäki

Kajaanin keskustasta noin 14 kilometrin päässä sijaitseva Iso-Ruuhijärvi on yksi maakunnan suosituimmista virkistyskalastuskohteista ja nyt sitä aiotaan kehittää entistä kiinnostavammaksi.

– Nyt paikkaa pidetään pääasiassa kalastuspaikkana, mutta tarkoitus on kehittää aluetta myös muun matkailun ja retkeilyn tarpeisiin, kaupungininsinööri Matti Nousiainen sanoo.

Kehittääkseen aluetta eteenpäin Kajaanin kaupunki hommaa paikalle viisi uutta vuokrattavaa soutuvenettä, ja myös alueen moottorikelkka-, pyöräily- ja matkailureittejä kehitetään parempaan suuntaan. Iso-Ruuhijärven ympäristössä on myös useampia laavuja ja nuotiopaikkoja, joiden toivotaan houkuttelevan matkailijoita.

Tänä vuonna järveen on istutettu jo lähes 2000 kiloa kirjolohta ja lisääkin on vielä tulossa. Viimeksi istutuksia tehtiin noin kuukausi sitten ja seuraavan kerran kirjolohta istutetaan huomenna keskiviikkona.

– Pyrkimys on, että aktiivisen kalastuskauden aikana istutuksia tehdään kuukausittain. Määrä vaihtelevat 200-300 kilon välillä,Nousiainensanoo.

Alueelle on tänä vuonna myönnetty jo 1000 kalastuslupaa. Kalastajia varten kalakanta halutaan pitää houkutteleva, mutta kalaa ei aiota istuttaa järventäydeltä.

– Jos kalaa istutetaan liikaa, kalastus menettää merkityksensä, sillä kalastuksessa pitää olla pieni epäonnistumisen mahdollisuus. Ei ole tarkoitus tehdä mitään kaivoa, josta joka kerta saisi kalaa, Nousiainen sanoo.

Kalaistutukset pitävät kalakannan eheänä ja tietenkin houkuttelevat paikalle kalastajia. Kirjolohen lisäksi Iso-Ruuhijärven saaliskaloja ovat taimen, hauki, ahven ja siika.

Kehittääkseen aluetta eteenpäin Kajaanin kaupunki hommaa paikalle viisi uutta vuokrattavaa soutuvenettä, ja myös alueen moottorikelkka-, pyöräily- ja matkailureittejä kehitetään parempaan suuntaan. Iso-Ruuhijärven ympäristössä on myös useampia laavuja ja nuotiopaikkoja, joiden toivotaan houkuttelevan retkeilijöitä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)