Kansainvälisestä laadusta kertovia vihreitä lippuja lisää Suomeen – Kotkan puistot nappasivat kaikki kolme uutta tunnustusta: "Nyt on hyvä hetki tuotteistaa"

Viheralueiden laadusta kertovia vihreitä lippuja on nyt viisi Suomessa.

puistot
Sapokan vesipuisto Kotkassa vesiputouksineen.
Uusina tulokkaina Green Flag -tunnustuksen saivat Sapokan vesipuisto, Katariinan meripuisto ja Karhulan jokipuisto. Kuvassa Sapokan vesipuisto.Miina Sillanpää / Yle

Kotkan kaupunki on saanut Green Flag -tunnustuksen kolmelle puistolle. Osaksi kansainvälistä laatupuistojen verkostoa liittyvät Sapokan vesipuisto, Katariinan meripuisto ja Karhulan jokipuisto.

Green Flag Award on kansainvälinen viheralueiden laadun tunnus, jonka tarkoituksena on tunnistaa laadukkaasti ylläpidetyt viheralueet. Tunnustuksen saaneen viheralueen tunnistaa lipputangossa liehuvasta vihreästä lipusta.

Kotkan ja Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorin matkailujohtaja Kati Paasi näkee Kotkan kaupungin puistojen saamissa tunnustuksissa selkeän mahdollisuuden alueen matkailun markkinoinnissa.

– Nyt on todella hyvä hetki tuotteistaa paketteja puistojen markkinoinnin yhteydessä. Ravintolat voisivat esimerkiksi tuotteistaa piknik-korin, jonka voisi hakea ravintolasta ja mennä puistoon nauttimaan ruuasta.

Karhulan jokipuiston sydän on lummelampi.
Karhulan jokipuisto liittyy osaksi kansainvälistä laatupuistojen verkostoa.Miina Sillanpää / Yle

Tunnustus vain vuodeksi kerrallaan

Suomessa on nyt viisi Green Flag -tunnustuksen saanutta viheraluetta. Vihreän lipun salkoonsa ovat saaneet Kotkan puistojen lisäksi myös Lahden Pikku-Vesijärvenpuisto sekä Tampereella Hatanpään kartanopuisto ja arboretum.

Tampereen ja Lahden viheralueet ovat saaneet tunnustuksensa jo aikaisemmin, joten Kotkan kolme kohdetta ovat Suomen ainoat uudet tulokkaat kansainväliseen laatupuistojen verkostoon.

Green Flag -status on voimassa aina vuoden kerrallaan. Joka toinen vuosi raati tekee viheralueilla laaduntarkistuksen ja joka toinen vuosi tämä tarkastus suoritetaan pistokokeena. Tällöin tuomari kiertää kohteen yksin ja tarkistaa, onko vaadittavat parannukset tehty alueella.

Ensimmäisen kerran vihreä lippu rantautui Suomeen vuonna 2016, kun Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampuspuisto sai tunnustuksen. Tänä vuonna Lepaan kampuspuisto ei saanut tunnustusta.

Istutuksia Kotkan Katariinan meripuistossa.
Katariinan meripuisto Kotkassa.Miina Sillanpää / Yle

Tarkat kriteerit

Green Flag -tunnustusta voivat hakea kaupunkipuistojen lisäksi myös esimerkiksi hautausmaat, kampukset, sairaalan puutarhat, kansallispuistot ja siirtolapuutarhat.

Raati päättää esihakemuksen perusteella, missä kohteissa tuomarit vierailevat. Esihakemuksen liitteenä viheralueista lähetetään yleensä video-, valokuva- ja tekstimateriaalia. Näin teki myös Kotkan kaupunki, jonka kaikki kolme ehdotettua puistoa läpäisivät esitarkastuksen.

Kotkan kohteisiin tutustuivat kesäkuussa päätuomari Mary Atkins Iso-Britanniasta apunaan tuomarit Sara Luhtaniemi ja Titta Holmala-Kylmäkoski Tampereelta.

Tuomarit arvioivat tunnustusta hakevia kohteita kahdeksassa eri osiossa, jotka sisältävät yhteensä 27 kriteeriä. Viheralueen on pyrittävä saavuttamaan hyvä kunnossapidon taso kaikilla osa-alueilla.

Green Flag -tunnustuksen saamiseksi kohteen on huomioitava muun muassa kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä käyttäjille tarjotut toiminta- ja osallistumismahdollisuudet.

– Yksi pääpointti on, miten tavallinen kansalainen voi käyttää puistoa. Lisäksi tarkkaillaan luonnonmukaisuutta ja turvallisuutta. Myös kunnossapidon pitää olla mallillaan ja ympäristöasiat huomioida, Green Flag -tuomari Titta Holmala-Kylmäkoski kertoo kriteereistä.

Suomessa Green Flag -hanketta hallinnoi Viherympäristöliitto ry.

Aiheesta lisää:

3 puistoa tavoittelee kansainvälisestä laadusta kertovia vihreitä lippuja – kaupunki: "Olisin aika yllättynyt, jos eivät menisi läpi"