1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

EU-komission puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyen piti vahvan puheen Strasbourgissa – Tasa-arvo ja ympäristö nousivat esiin

Von der Leyen vastaa aamupäivän ajan EU-parlamentin poliittisten ryhmien johtajien esittämiin kysymyksiin.

Euroopan unioni
EU-komission puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyen puhuu Strasbourgissa
EU-komission puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyen puhuu Strasbourgissa

StrasbourgEU-komission puheenjohtajaehdokas, Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen piti tiistaiaamuna painokkaan ja vakuuttavan puheen Strasbourgissa täysistunnossa. Hän puhui sujuvasti kolmella kielellä: ranskaksi, englanniksi ja saksaksi.

Hän sai palkinnoksi pitkät aplodit. Tosin EU-kriittisestä ryhmästä ja Brexit-puolueesta kuultiin myös buuauksia hänen puheensa aikana.

Von der Leyenin kohtalosta päätetään tiistai-iltana, kun mepit äänestävät hänen valinnastaan. Yle lähettää äänestyksen suorana.

Suomalaisista von der Leyenin puolesta äänestävät ainakin kokoomuksen mepit Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa sekä keskustan Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen.

Samoin hänen valintaansa kannattavat S&D:n Miapetra Kumpula-Natri ja Eero Heinäluoma sekä liberaaliryhmän Nils Torvalds (rkp).

Vastaan äänestivät vasemmistoliiton Silvia Modig, vihreiden Ville Niinistö sekä perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen.

Vihreiden Heidi Hautala väisti kysymyksen. Äänestys oli salainen.

– Vihreiden kantaa ei muuttanut Ursula von der Leyenin tämän päivän puhe eikä hänen julkaisemansa laajempi ohjelma, Hautala sanoi.

Poissa äänestyksestä oli kokoomuksen Sirpa Pietikäinen.

Von der Leyen on jäsenmaiden johtajien esittämä kompromissiehdokas. Hänestä tulee komission puheenjohtaja, jos Euroopan parlamentti hyväksyy nimityksen.

Merkittävä osa mepeistä uhkaa kuitenkin äänestää hänen valintaansa vastaan. Aamun puhe oli siksi von der Leyenin puheenjohtajuudelle erittäin tärkeä.

Von der Leyen aloitti puheensa viittaamalla Euroopan parlamentin ensimmäiseen naispuheenjohtajan, ranskalaiseen Simone Veiliin. Hän kertoi olevansa ylpeä siitä, että saa olla ensimmäisenä naisena ehdolla komission johtoon, ja sai heti taputukset täysistunnolta.

– Vihdoinkin meillä on nainen ehdolla puheenjohtajan tehtävään. Olen tuo nainen sen työn ansiosta, jota edeltäjäni ovat tehneet, von der Leyen sanoi.

Hän kertoi myös uudistuksista, joita aikoo tehdä. Ensimmäisten sadan työpäivänsä aikana hän aikoo esitellä uuden ilmastonmuutokseen ja ympäristöön keskittyvän Vihreän ohjelman.

EU:n jäsenmaiden enemmistön tavoin hän tukee tavoitetta, että EU:sta on tehtävä hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

– Haluan Euroopasta ensimmäisen hiilineutraalin maanosan vuoteen 2050 mennessä.

Lisäksi hän haluaa muun muassa perustaa EU:hun ilmastopankin, josta tuetaan investointeja ilmastonmuutoksen ehkäisyyn.

– Julkinen raha ei riitä, sen lisäksi tarvitaan kestävä investointisuunnitelma, ilmastoinvestointipankki.

Ilmastorahaa kanavoisi Euroopan investointipankki. Tulevan vuosikymmenen aikana ilmastoinvestointeihin voitaisiin ohjata tuhat miljardia euroa.

Von der Leyen aikoo ehdottaa myös hiiliveroa. Sitä maksaisivat kaikki Euroopassa kauppaa käyvät yritykset, myös ulkopuolisten maiden yritykset.

Tässä von der Leyenin twiitti, jossa on linkki hänen toimintasuunnitelmaansa:

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Von der Leyenin ilmastosuunnitelmat osuivat jossain määrin osoitteeseensa: Vihreän puolueen puheenjohtaja Philippe Lamberts sanoi puheen jälkeen, että siinä oli askel eteenpäin. Lamberts listasi kuitenkin myös puheen puutteita. Vihreät aikoo tämänhetkisen tiedon mukaan äänestää von der Leyenin nimitystä vastaan illalla.

Von der Leyenin puhe ei vakuuttanut Heidi Hautalaa.

– Tulen pohjoisimmasta Euroopasta. Ilmastonmuutos vaikuttaa eniten arktisilla alueilla. Eurooppalainen agendanne ei edes mainitse arktisia alueita. Otatteko ne ohjelmanne prioriteetiksi, Hautala kysyi täysistunnossa von der Leyeniltä.

Hautala tiedusteli myös, onko von der Leyen valmis asettamaan yrityksiä velvoittavaa lainsäädäntöä, jotta niiden hankintaketjujen eettisyys maailmalla taataan. Von der Leyen ei vastannut Hautalan eikä muidenkaan meppien esittämiin täsmällisiin kysymyksiin täysistunnon päätöspuheenvuorossaan.

Von der Leyen totesi puheessaan myös, että maailmalla kasvaa itsevaltaisuus ja protektionismi ja osa maista vahvistaa asemiaan ostamalla vaikutusvaltaa. Von der Leyenin mukaan tämä ei ole eurooppalainen tapa vaan Euroopassa kunnioitetaan sääntöpohjaista järjestelmää.

Von der Leyen lupasi tukea EU:n eri alueiden välisten talouserojen kaventamista. Sitä varten hän perustaisi jonkinlaisen siirtymärahaston.

Teknojätit hän aikoo panna verolle.

– Ne tekevät Euroopassa voittoja, mutta eivät maksa veroja. Jos ne haluavat hyötyä koulutetuista työntekijöistämme ja infrastruktuuristamme, niiden pitää osallistua taakanjakoon.

Parlamentin kriittistä vasemmistosiipeä miellyttääkseen von der Leyen ehdotti myös odotetusti minimipalkkaa koko EU-alueelle ja eurooppalaista työttömyysrahastoa.

– Työn pitää olla kannattavaa, jokaisen pitäisi ansaita minimitaso.

Hän puhui sosiaalisesta markkinataloudesta ja aikoo ehdottaa nuoristotakuuta, jonka pitäisi toimia joka EU-maassa.

– Tulevalla budettikaudella haluan myös kolminkertaistaa Erasmus-budjetin, von der Leyen sanoi. Erasmus-rahalla eurooppalaiset nuoret voivat opiskella ulkomailla.

S&D-ryhmän edustajien arviot von der Leyenin puheesta heti sen jälkeen olivat myönteisiä. Ryhmä kokoontuu Suomen aikaa kello 17 päättämään kannastaan. Parlamentin käytäväpuheiden mukaan noin kaksi kolmasosaa demariryhmästä olisi von der Leyenin valinnan kannalla.

EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans, joka oli myös jäsenmaiden ensimmäinen ehdokas komission puheenjohtajaksi, twiittasi von der Leyenin ohjelman olevan kuin hänen kynästään.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Vasemmistoryhmä puolestaan aikoo äänestää von der Leyeniä vastaan.

– Tämän päivän puhe oli hyvä, mutta ei vakuuttanut minua, vasemmistoliiton Silvia Modig sanoi Strasbourgissa.

Hänen mielestään von der Leyen tuntui saaneen ilmastoherätyksen yön yli.

– Monet näkemykset olivat aivan toista kuin vielä viime viikolla. Ainoa ilmastokonkretia oli oikestaan hiilineutraalius 2050, mutta pitäisi sitoutua päästövähennysten merkittäviin tiukennuksiin ja päästökaupan laajentamiseen, jotta Pariisin tavoitteiseen päästään, Modig sanoi.

Modig vastustaa asevarustelua eikä pidä siitä, että von der Leyen ajaa EU:lle omaa puolustusta. Hän protestoi myös sitä, että jäsenmaat hylkäsivät kärkiehdokasmenettelyn.

Italialaisen populistisen ja EU-kriittisen Viiden tähden liikkeen mepit taas aikoivat äänestää Von der Leyenin. Myös sisäministeri Matteo Salvinin Lega-puolueen mepit voivat Politico-verkkolehden mukaan tulla hänen tuekseen, jos Italia saa talouskomissaarin salkun uudessa komissiossa.

Vaikka brexit-puolueen mepit eivät haluaisi kuulua EU:hun ja ajavat Britannian pikaeroa EU:sta, illan äänestykseen he kuitenkin aikovat osallistua ja äänestää von der Leyeniä vastaan.

Von der Leyen aikoo jakaa uudet komissaaripaikat tasan miehille ja naisile.

– Jos jäsenmaat eivät esitä naisia, en epäröi pyytää uusia nimiä. EU:ssa on ollut 183 komsissaaria, ja vain 35 heistä on ollut naisia. Se on alle 20 prosenttia, von der Leyen painotti.

Hän korosti lisäksi, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan pitää puuttua. Hän pyrkisi tekemään naisiin kohdistuvasta väkivallasta rikoksen EU:n sopimuksissa.

Pakolaisista hän sanoi, että EU tarvitsee empatiaa ja humaaniset rajat, ja myös täsmätoimia.

– Frontexia (EU:n rajavalvontaviranomainen) vahvistetaan 10 000 työntekijällä vuoteen 2024 mennessä.

Von der Leyen kertoi, että hän on valmis lykkäämään Britannian EU-eron päivämäärää tarvittaessa lokakuun lopusta eteenpäin – ja sai äänekkäät protestihuudot Brexit-puolueen mepeiltä.

Von der Leyenin poliittinen tausta on keskustaoikeiston EPP-ryhmässä. EPP:n puheenjohtaja, saksalainen Manfred Weber korosti, että hän olettaa nyt demareiden tukea von der Leyenille.

– Me tuimme David Sassolin valintaa parlamentin puheenjohtajaksi, nyt S&D-puolueen vuoro tukea Ursula von der Leyeniä, Weber sanoi.

Liberaaliryhmä Uudistuvan Euroopan (Renew Europe) romanialainen puheenjohtaja Dacian Ciolos sanoi, että ryhmä aikoo äänestää von der Leyenin puolesta.

Uudistuvaan Eurooppaan kuuluva Elsi Katainen (kesk.) kysyi von der Leyeniltä tämän metsäpoliittista kantaa.

– On erittäin tärkeää pitää huolta metsien hiilensidonnasta, ja se toteutuu aktiivisen ja kestävän metsänhoidon kautta, ei puunkäyttöä rajoittamalla. Miten siis huolehditte siitä, että Euroopassa puunkäyttö nähdään ratkaisuna eikä ongelmana?

Jos parlamentti hylkää von der Leyenin, se olisi suuri takaisku EU-politiikassa samaan aikaan, kun muun muassa Britannian EU-ero on valmisteilla. Jäsenmaiden valtionjohtajien pitäisi löytää uusi ehdokas kuukauden sisällä.

Lue myös:

Ursula von der Leyen on jokeriehdokas EU-komission johtoon –Saksassa hänet tunnetaan omalinjaisena uudistajana

EU-komission puheenjohtajaksi esitetyn Ursula von der Leyenin kohtalonhetki koittaa – Kova nimityspeli huipentuu parlamentin äänestyksessä illalla

Komission pj-ehdokas Von der Leyeniltä kirje EU-parlamentille: Esittää minimipalkkaa ja tiukkoja päästövähennyksiä

Lue seuraavaksi