Hyppää sisältöön

Kahdeksalle sakkoja droonien lennättämisestä kielletyillä alueilla Helsingissä – poliisi rajoittaa ilmailua vastedeskin

Ilmailua rajoitetaan Suomen EU-puheenjohtajuuskautena pysyvien lentokieltoalueiden lisäksi kokousten aikana kokouspaikkojen ympärillä.

Droonin lennättämisestä tilapäisellä tai pysyvällä lentokieltoalueella saa sakot. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle

Kahdeksan ihmistä sai viime viikolla sakot droonin lennättämisestä kielletyllä alueella Helsingissä järjestetyn EU:n epävirallisen ministerikokouksen aikana, poliisi tiedottaa (siirryt toiseen palveluun).

Kuutta droonia lennätettiin tilapäisellä lentorajoitusalueella ja kahta pysyvillä lentokieltoalueilla.

EU-puheenjohtajuuskauden kokousten aikana ilmailua rajoitetaan kokouspaikan ympärillä tilapäisellä lentorajoituksella. Helsingissä on myös useita pysyviä lentokieltoalueita, joissa drooneja ei saa lennättää. Kiellot koskevat sekä lentotyötä tekeviä että lennokkiharrastajia.

– Finlandia-talon ympärille perustetun lentorajoitusalueen tarkoituksena on tietysti kokousten turvallisuuden takaaminen. Lisäksi poliisilla on alueella ajoittain vilkastakin lentotoimintaa. Siksi lentorajoitusten noudattaminen on tärkeää, kertoo ylikomisario Sami Hätönen, joka vastaa poliisin miehittämättömästä ilmailusta EU-kokousten aikana.

Lennättäjien seurattava poliisin tiedotteita tilapäisistä lentorajoituksista

Ilmailua rajoitetaan pysyvästi tai tilapäisesti turvallisuussyistä etenkin ydinvoimaloiden ja valtionhallinnon tärkeillä alueilla, kuten kokouspaikkana toimivalla Finlandia-talolla. Poikkeuslupia ei myönnetä tilapäisille lentorajoitusalueille, ja poliisi puuttuu rikkomuksiin matalalla kynnyksellä.

Pysyvät kieltoalueet on listattu Traficomin ylläpitämälle droneinfo.fi-sivustolle ja Droneinfo-sovellukseen.

Hätönen kehottaa lennättäjiä tarkastamaan kuitenkin tilapäiset lentorajoitukset aina poliisin tiedotteista, sillä Droneinfo-sovellukseen niitä ei päivitetä. Helsingissä poliisi tiedottaa poikkeuksista myös Twitterissä.

Seuraava EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvä kokous alkaa huomenna keskiviikkona ja jatkuu perjantaihin saakka. Helsingin poliisi tiedottaa kokouksen aikaisista tilapäisistä lentorajoituksista lähempänä.

Kokous aiheuttaa poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) merkittävää haittaa liikenteelle Helsingin seudulla.