Uusien hiv-tartuntojen määrä laskussa Itä-ja Etelä-Afrikassa – Itä-Euroopan ja Keski-Aasian tilanne huolestuttava

Etelä-Afrikassa on on onnistuttu vähentämään uusien hiv-tartuntojen määrää yli 50 prosentilla vuoteen 2010 verrattuna.

HIV
Eteläafrikkalainen sairaanhoitaja jakaa tietoa aidsista sekä mittaa asiakkaiden verenpainetta ja verensokeritasoja Kapkaupungissa.
Eteläafrikkalainen sairaanhoitaja jakoi tietoa aidsista sekä mittasi asiakkaiden verenpainetta ja verensokeritasoja Kapkaupungissa vuonna 2016.Nic Bothma / EPA

Hiv-tartuntoihin ja aidsiin liittyvien kuolemien määrä on pudonnut reilulla 30 prosentilla vuodesta 2010, kertoo YK:n aids-ohjelma Unaids. Organisaatio kuitenkin varoittaa, että rahoituksen vähentyessä maailmanlaajuiset pyrkimykset päästä taudista kokonaan eroon ovat vaikeutuneet.

Noin 1,7 miljoonaa ihmistä sai hiv-tartunnan vuonna 2018. Tämä on 16 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2010.

Unaidsin mukaan tartuntojen määrän laskua selittävät erityisesti edistysaskeleet suurimmassa osassa itäistä ja eteläistä Afrikkaa. Erinomaisena esimerkkinä toimii Etelä-Afrikka, missä on onnistuttu vähentämään uusien hiv-tartuntojen määrää yli 50 prosentilla vuoteen 2010 verrattuna. Aidsiin liittyvät kuolemat ovat vähentyneet maassa 40 prosentilla samalla aikajaksolla.

Sen sijaan Unaids on huolissaan uusista hiv-tartunnoista itäisessä Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Näillä alueilla hiv-tartuntojen määrä on kasvanut 29 prosentilla. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa uusien tartuntojen määrä on noussut 10 prosentilla ja Latinalaisessa Amerikassa 7 prosentilla.

Hiv-tartunnan saaneiden pääsy hoitoon on helpottunut maailmanlaajuisesti vuodesta 2010 lähtien. Viime vuonna reilu 23 miljoonaa ihmistä sai hoitoa – hiv-tartunnan saaneiden kokonaismäärä oli vajaat 38 miljoonaa.

Noin 770 000 ihmistä kuoli viime vuonna aidsiin liittyviin sairauksiin. Määrä on laskenut merkittävästi, sillä aidsepidemian huippuvuonna 2004 aids-kuolemia oli 1,7 miljoonaa. Kaikkiaan aidsiin on kuollut arviolta 35 miljoonaa ihmistä sen jälkeen, kun epidemia sai alkunsa 1980-luvun alussa.