Hyppää sisältöön

Venäjän rupla vahvistui hieman – venäläiset innostuivat hakemaan viisumeja Suomeen

Vaikka venäläiset hakevat viisumeja Suomeen nyt kiivaasti, huippuvuosiin on vielä matkaa.

Venäläiset hakevat perinteisesti viisumeja Suomeen talvi- ja joululomia varten, mutta nyt heinäkuu on ollut poikkeuksellisen vilkas. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Venäläiset hakevat viisumeja Suomeen kiivaaseen tahtiin.

Suomen pääkonsulaatti Pietarissa on saanut heinäkuussa 36 prosenttia enemmän viisumihakemuksia kuin vuosi sitten.

Pietarin konsulaatin va. asianhoitaja Sebastian Gahnström kertoo, että tilanne on poikkeuksellinen.

– Yleensä viisumihakemusten tahti on hiljentynyt heinäkuussa, Gahnström sanoo.

Tammi–kesäkuussa venäläiset ovat hakeneet 15 prosenttia enemmän viisumeja vuoden takaiseen verrattuna.

Vaikka koko vuoden ja erityisesti heinäkuun viisumihakemusten luvut ovat kovia, huippuvuosien ennätyksestä ollaan vielä kaukana.

Vuonna 2017 viisumihakemusten määrä kasvoi yhteensä 66 prosenttia. Viime vuonna haettiin 550 000 viisumia, ja vuonna 2013 vastaava luku oli 1,2 miljoonaa.

– Odotamme, että viisumihakemusten kasvu tasaantuu kesän edetessä. Uusi ruuhkahuippu odottaa syksyllä, kun venäläiset hakevat viisumeja talvi- ja joululomia varten, Gahnström arvioi.

Venäjän ruplan tasapainottumisella ja vahvistumisella saattaa olla vaikutusta venäläisten innostukseen hakea viisumeja Suomeen. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Edulliset omatoimimatkat houkuttelevat

Syyksi venäläisten matkustusintoon arvellaan ruplan kurssin tasoittumista sekä hienoista vahvistumista. Venäläisten tulojen kehitys on ollut heikkoa, mutta esimerkiksi päivän mittaiset omatoimimatkat ovat riittävän edullisia.

– Ne ovat venäläisille mahdollisia myös siksi, että Suomi on lähellä. Hyvin suuri osa Suomeen suuntautuvista matkoista on nimenomaan päivämatkoja lähialueilta, Gahnström toteaa.

Hänen mukaansa Venäjän talous kasvaa hitaasti eikä sen suhteen ole odotettavissa suurempia muutoksia odotettavissa tulevina vuosina. Venäläisten tulot ovat laskeneet jo viisi vuotta peräkkäin.

– Talouskasvu ja erityisesti tulojen kasvu saattavat näkyä myös viisumitilastoissa, mutta yhteys ei ole suora tai yksiselitteinen, Gahnström muistuttaa.

Venäläiset suosivat myös kaupunkilomia esimerkiksi Helsinkiin. Lisäksi he ovat innostuneet festivaaleista.

– Aktiivimatkailu myös kasvattanut suosiotaan. Ostosmatkailu näyttää kuitenkin edelleen olevan hyvin suosittua, Gahnström kertoo.

.
.