Irakin ulkoministeriö kertoo tehneensä karkotuspäätöksiä Isisiin kytkeytyvistä suomalaislapsista – Rinne: "Suomalainen voi aina palata Suomeen"

Kaikkiaan Irak aikoo karkottaa 473 erimaalaista lasta.

Irak
Al-Holin pakolaisleiri
Tiedotteesta ei käy ilmi, liittyvätkö karkotukset jotenkin Syyriassa al-Holin leirillä oleviin suomalaisiin.Antti Kuronen / Yle

Irakin ulkoministeriö kertoo (siirryt toiseen palveluun), että se on karkottanut maasta Isisiin mahdollisesti kytkeytyviä lapsia. Karkotuspäätöksen saaneiden lasten joukossa on ministeriön mukaan suomalaisia.

Irak kertoo karkottavansa pois maasta yhteensä 473 lasta, joiden joukossa on suomalaisten lisäksi saksalaisia, ranskalaisia ja ukrainalaisia lapsia. Se ei kerro, kuinka moni lapsista on suomalaisia. Venäläisiä on 33 ja heidät on jo karkotettu.

Irak ei kerro, milloin karkotukset ja karkotuspäätökset on tehty ja missä lapset ovat tai ovat olleet.

Irakin Suomen-suurlähetystö kertoi Ylelle, ettei tiedä asiasta mitään, mutta lisäsi selvittävänsä asiaa ja tiedottavansa siitä jatkossa.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoo Ylelle, että ulkoministeriö selvittää, mistä asiassa on kyse.

– Irakin ulkoministeriön sivulle ilmestyi eilen tiedote, jossa kerrotaan noin 400 lapsen karkoittamisesta. Joukossa on myös suomalaisia. Nyt ulkoministeriö selvittää, mihin tieto perustuu, Rinne toteaa.

Rinne pidättäytyy kannanotoista nyt, kun kaikki tiedot asiasta eivät vielä ole selvillä. Rinne korostaa, että nyt ei puhuta Syyrian al-Holin leiristä, josta on uutisoitu viime aikoina paljon.

Yle tavoitti Suomen ulkoministeriön, josta kerrottiin, ettei Irakin ulkoministeriön tiedotteen sisältämästä asiasta ole ainakaan toistaiseksi mitään tietoa. Ulkoministeriö suosittelee suhtautumaan Irakin ulkoministeriön lähettämään tiedotteeseen varauksella.

Ulkoministeriön Lähi-idän yksikölle tiedote tuli uutisena.

– Olemme noteeranneet tiedotteen emmekä tunnista, mistä asiassa on kyse. Meidän tiedossamme ei ole kuvatunlaista asiaa. Toki selvitämme sitä, sanoo yksikönpäällikkö Riikka Eela.

Ulkoministeriö on saanut tiistai-iltapäivänä yhteyden Irakin viranomaisiin, kertoo Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen Ylelle.

– Olemme olleet yhteydessä Irakin viranomaisiin, mutta emme ole saaneet sitä kautta toistaiseksi mitään lisätietoa asiasta, Häkkinen kertoo.

Rinne sanoo, että kaikilla Suomen kansalaisilla on perustuslain turvaama oikeus palata Suomeen. Näin on myös siinä tapauksessa, jos Irakin ulkoministeriön tiedotteen tiedot pitävät paikkaansa.

– Suomen kansalainen voi aina tulla Suomeen, siitä on perustalaissa määräykset. Ihan samalla tavalla näiden lasten kanssa toimitaan.

Rinne ei vielä ota kantaa siihen, auttaako Suomi lapsia palaamaan takaisin kotimaahan, jos Irakissa on suomalaislapsia.

Irakin ulkoministeriön tiedotteesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Tass: Irakista Venäjälle tuodut lapset hyvässä fyysisessä kunnossa

Irakin ulkoministeriön mukaan Venäjälle on karkotettu yhteistyössä Venäjän Bagdadin-suurlähetystön kanssa 33 syytettyjen lasta. Karkotus on tapahtunut viime keskiviikkona, 10. heinäkuuta.

Venäläinen uutistoimisto Tass uutisoi viime torstaina, että Venäjän lapsiasiavaltuutetun Anna Kuznetsovan mukaan Irakista tuodut lapset ovat hyvässä fyysisessä kunnossa.

– Olimme valmiita kaikkeen, mutta lapset ovat onneksi hyvässä fyysisessä kunnossa ja lääkärit ovat tutkineet heidät. Jos vakavia sairauksia ei nyt löydy, he pääsevät kotiin, Kuznetsova sanoi Tassin mukaan toimittajille tavattuaan lapsia.

Kuznetsovan mukaan lapset luovutetaan sukulaisilleen lääkärintarkastusten jälkeen.

Tassin mukaan Venäjän hätätilaministeriön koneet evakuoivat aiemmin 33 venäläislasta. He ovat iältään 1–4-vuotiaita.

Tassin mukaan Kuznetsova on aiemmin sanonut, että syyskuuhun mennessä palautetaan kaikki lapset, joiden äidit ovat Irakissa vankilassa terrorististen tekojen vuoksi.

Aiempien raporttien mukaan viranomaiset ovat valmistelleet asiakirjoja noin 50 lapsen palauttamiseksi. Kyseessä on pääasiassa alle 4-vuotiaita lapsia, jotka ovat syntyneet Venäjän ulkopuolella, Tass kertoi 10. heinäkuuta.

Venäjä on palauttanut Irakista lapsia ennenkin. Joulukuussa 2018 ja helmikuussa 2019 on palautettu 57 lasta, Tass laskee.

Englanninkielinen Bagdad Post kertoi viikonloppuna (siirryt toiseen palveluun), että Venäjän ulkoministeriö on keskustellut lasten palauttamisesta Irakista ja Syyriasta. Yhteensä keskusteluissa on ollut 90 lapsen tapaukset.

Lähteet: Tass