Sähköautojen vaatima infra on kunnossa Kainuussa, mutta sähköautoja on koko maakunnassa vain noin 60

Kainuun liitto kannustaa myös paikallisia toimijoita korvaamaan omaa kalustoaan sähköautoilla.

Sähkö- ja hybridiajoneuvot
Sähköauton pistoke
Sähköautojen latauspistokkeita on Kainuussa reilusti. Arkistokuva. Kalle Pallonen

Sähköautojen latauspisteet ovat lisääntyneet Kainuussa hyvää vauhtia, vaikka sähköautoja on maakunnassa vielä hyvin vähän.

Kainuun liiton mukaan Kainuussa on tällä hetkellä 45 julkista latauspistoketta. Määrä on varmasti lisääntymässä, mutta suurta tarvetta uusille latauspisteille ei ole, sillä Kainuussa on rekisteröity vain noin 60 sähkö- ja hybridiautoa.

– Nyt sähköautojen tarvitsema infra on kunnossa ja seuraava askel on kannustaa ihmisiä ostamaan sähköautoja, että saataisiin kysyntä nousemaan, Kainuun liiton aluekehitysjohtaja Jouni Ponnikas kertoo.

Ponnikkaan mukaan Kainuun liitto kannustaa myös paikallisia toimijoita korvaamaan omaa kalustoaan sähköautoilla ja myös biokaasuautoilla.

Joissakin Kainuun kunnissa ei ole vielä laisinkaan julkisia latauspisteitä, toisissa taas useampia, eniten Kajaanissa ja Sotkamossa.

– Latauspistokkeiden sijoittaminen on pääasiassa operaattoreista kiinni, vaikka me virkamiehet pyrimme luomaan edellytyksiä. Latauspisteitä on hyvä olla, kun on selvää, että sähköautokanta tulee nousemaan. Kun infra on kunnossa se kannustaa asukkaita ostamaan sähköautoja ja se tuo tänne myös sellaisia turisteja, jotka ajavat sähköautoilla, Ponnikas sanoo.

Isojen kauppaketjujen lisäksi myös yksityiset yritykset ovat panostaneet latauspaikkoihin. Tälläisiä yrityksiä ovat ainakin ravintola Anorak Kajaanissa ja Piispajärven kyläkauppa Suomussalmella,

Sähköautojen vähyys näkyy myös siinä, että Kainuussa yksityiset taloyhtiöt eivät ole hakeneet avustuksia latauspisteiden hankkimiseen. Näitä avustuksia jaetaan tänäkin vuonna 1,5 miljoonaa euroa ympäri Suomen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti?Lataa se tästä!

Korjattu 17.7. klo 10.12: Jouni Ponnikkaan titteli on aluekehitysjohtaja eikä aluekehityspäällikkö, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.