1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Julian Assange

CNN: Julian Assange saattoi johtaa USA:n vaaleihin vaikuttanutta tietovuotokampanjaa suoraan Ecuadorin lähetystöstä

Uutiskanava on saanut haltuunsa Assangen valvonta-aineistoa, jossa hänen liikkeensä on kuvattu tarkasti.

Wikileaksin perustaja Julian Assange lähdössä oikeudesta Lontoossa vapunpäivänä. Oikeus tuomitsi hänet 50 viikoksi vankilaan takuuehtojen rikkomisesta. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA-EFE

Uutiskanava CNN on saanut haltuunsa aineistoa, joka viittaa vahvasti siihen suuntaan, että Wikileaksin perustaja Julian Assange sai Ecuadorin lähetystöön suuret määrät arkaluontoista materiaalia ja hän julkaisi sitä. Tietovuodot vaikuttivat Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaan ja itse vaaleihin.

CNN:n tiedot (siirryt toiseen palveluun) ovat peräisin espanjalaiselta UC Global -yhtiöltä, joka tarjoaa turvapalveluja. Ecuadorin Lontoon-lähetystö oli palkannut yhtiön valvomaan Assangen toimia.

Tiedoista käy ilmi, että Assagella kävi hyvin paljon vieraita, jotka on sittemmin tunnistettu Venäjän hallintoa lähellä oleviksi henkilöiksi. Vieraina kävi myös eräitä maailman taitavimpia hakkereita. Tapaamiset olivat pitkiä.

Assange piti vieraidensa kanssa käymät keskustelut täysin salassa. Hän muun muassa laittoi päälle hälyääntä tuottavan ohjelman estääkseen keskustelujen kuuntelemisen. Toisinaan hän kävi keskustelut jopa naisten vessoissa, joita hän piti turvallisina paikkoina.

Assange oli saanut suurlähetystössä olevaan asuntoonsa erittäin korkealaatuisen tietokoneen ja vahvan nettiyhteyden.

CNN:n mukaan uusien tietojen perusteella on todennäköistä, että Assange sai vierailijoiltaan suuriakin tiedostoja, joita tämä sitten julkaisi.

Julkaisut sopivat ajallisesti yhteen vierailujen kanssa. Turvayhtiö on kirjannut raportteihinsa, että Assange hallinnoi eräitä tietovuotoja "suoraan lähetystöstä". Asiasta on kertonut myös Guardian-lehti.

Guardian: Assange yritti käyttää Ecuadorin suurlähetystöä vakoilukeskuksena

Tiedot oli hakkeroitu Yhdysvaltain demokraattipuolueen sisältä ja niiden julkaiseminen haittasi puolueen presidenttiehdokasta Hillary Clintonia.

Assangen toiminta mainitaan myös republikaaniehdokas Donald Trumpin kampanjaorganisaation mahdollisia Venäjä-yhteyksiä tutkineen Robert Muellerin raportissa.

CNN muistuttaa, ettei sen saama materiaali suoraan osoita, että Assange olisi tehnyt Clintonia haittaavia paljastuksia. Materiaali sisältää runsaasti samaan suuntaan viittaavia aihetodisteita, jotka osuvat ajallisesti yhteen paljastusten kanssa. Samaan viittaa myös Assangen salaileva käytös.

CNN ei ole saanut asiaan sekaantuneita haastatteluun.

Assange itse on koko ajan kiistänyt, että hän olisi työskennellyt Kremlin hyväksi tai että hänen olisi saanut demokraattipuoluetta koskevat tietonsa Venäjään liittyvältä taholta.

Assange pakoili raiskaussyytettä Ecuadorin Lontoon-lähetystössä seitsemisen vuotta. Tämän vuoden huhtikuussa Britannian poliisi pidätti hänet. Tällä hetkellä Assange kärsii vuoden vankilatuomiota, jonka hän sai ehdonalaisuussääntöjen rikkomisesta.

Yhdysvallat on nostanut häntä vastaan syytteitä, jotka koskevat vuonna 2010 tapahtuneesta tietovuodosta. USA:n armeijassa työskennellyt Chelsea Manning luovutti hänelle salaisia diplomaattisähkeitä ja Pentagonin sotamuistioita. Lisää syytteitä saattaa olla tulossa.

Lue lisää:

Brittioikeus: Assangen karkotuksesta Yhdysvaltoihin päätetään vuonna 2020

Yhdysvallat kertoi 17 uudesta syytteestä WikiLeaksin Assangea vastaan

Wikileaksin Assangen luovutuspyynnön käsittely alkoi oikeudessa – Ei halua tulla luovutetuksi Yhdysvaltoihin

Mueller kommentoi videolla ensimmäistä kertaa Trumpin Venäjä-tutkintaa: Jos olisimme varmoja presidentin syyttömyydestä, olisimme sanoneet sen