Apollo 11 -kuulennon astronautti Michael Collins palasi raketin vanhalle laukaisualustalle muistelemaan – Buzz Aldrin ei saapunut paikalle

Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa juhlistettiin Apollo 11:n laukaisun 50-vuotismerkkipäivää.

astronautit
Kolme avaruuspukuista astronauttia Kuuta esittävän kuvan edessä.
Apollo 11:n miehistö: Neil Armstrong, Michael Collins ja Buzz Aldrin.Nasa

Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n ensimmäinen miehitetty kuulento laukaistiin historialliselle matkalleen päivälleen 50 vuotta sitten. Vuosipäivän kunniaksi Apollo 11 -kuulennolla mukana ollut astronautti Michael Collins palasi Kennedyn avaruuskeskukseen Floridaan muistelemaan 50 vuoden takaisia tapahtumia.

– Tuntuu fantastiselta olla taas täällä, 88-vuotias Collins kuvaili tunnelmiaan laukaisupaikalla.

– Tämä kerta on kuitenkin erilainen. Haluaisin kääntyä ja esittää Neilille [Armstrong] kysymyksen ja ehkä kertoa Buzzille [Aldrin] jotakin, mutta olen nyt täällä yksin, Collins jatkoi viitaten kahteen muuhun historialliselle kuulennolle osallistuneeseen astronauttiin.

Tilaisuuteen kutsuttu Edwin "Buzz" Aldrin ei jostakin syystä ollut saapunut paikalle. Syytä 89-vuotiaan Aldrinin poissaololle ei ole kerrottu.

Ensimmäisenä Kuun pinnalla kävellyt ihminen, astronautti Neil Armstrong kuoli vuonna 2012. Hän oli 82-vuotias.

"En halua palata Kuuhun"

– Tunsimme maailman painon harteillamme. Tiesimme, että kaikki katsovat meitä. Sekä ystävät että viholliset, Collins muisteli 50 vuoden takaisia ajatuksiaan.

Collins kertoi, että häneltä on kuulennon jälkeen usein kysytty, tunsiko hän olevansa yksinäisen aurinkokunnan yksinäisen historian yksinäisin ihminen, kun oli yksin komentomoduulissa Armstrongin ja Aldrinin kuukävelyn aikana.

– Olin hyvin onnellinen siellä missä olin. Pystyin nauttimaan kuumaa kahvia ja minulla oli musiikkia, jos sitä halusin. Vanhassa kunnon Columbia-komentomoduulissa oli kaikki mitä tarvitsin, Collins muisteli.

– En halua palata Kuuhun, haluan mennä suoraan Marsiin, tokaisi Collins vielä tilaisuudessa.

Suorana lähetyksenä televisioidussa tilaisuudessa esiintyi lisäksi Apollo 11:n laukaisua Nasan valvontakeskuksessa aikanaan valvoneita työntekijöitä.

Lisää aiheesta:

Ihmisen ensimmäinen matka Kuuhun alkoi 50 vuotta sitten – astronautit varautuivat kuolemaan, presidentti Nixonilla oli muistopuhe valmiina

Ylen kuustudio 50 vuotta sitten pohti, voiko Kuussa sytyttää tulitikun ja näkyykö siellä ufoja

Kuuntele: Podcast-sarja He valloittivat Kuun

Katsele: Areena-sarja Historia: Kuun valloittajat

Lähteet: AP