Sinilevätilanne on toistaiseksi rauhallinen Pohjanmaalla – ilman lämmetessä tilanne voi muuttua nopeasti

Virallisilla havaintopaikoilla sinilevää ei ole vielä havaittu. Kansalaisten tekemiä havaintoja on kuitenkin jo useita.

sinilevät
satelliittikuva Bergön saaristosta,Maanantaina 3.9.  otettu satelliittikuva paljastaa, että sinilevää on laajalla alueella Merenkurkussa Bergön saaristossa.
Toissavuonna sinilevää oli runsaasti mm. Bergön saaristossa.SYKE, ESA/Copernicus Sentinel Data

ELY-keskuksella on yhteensä 28 virallista havaintopaikkaa pohjalaismaakunnissa. Näistä 19 on järvialueilla ja 9 merialueilla. Näillä havaintopaikoilla sinilevää ei ole havaittu, mutta verkossa toimivaan Järviwiki-palveluun on ilmoitettu useita sinilevähavaintoja.

Heinäkuussa lämpötilat ovat pysyneet hellerajan alapuolella ja tuuli on sekoittanut vesiä. Nämä yhdessä ovat hidastaneet leväkukintojen kasvua.

– Tähän asti kesä on ollut aika viileä ja pintavesien lämpötila on muutaman asteen alempi kuin normaalisti. Viileämmän sään aikana ihmiset myös liikkuvat vähemmän vesillä tekemässä levähavaintoja, sanoo ryhmäpäällikkö Vincent Westberg Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Lämpötilan noustessa ja tuulten laantuessa tilanne voi muuttua nopeasti.

– Valitettavasti huonompaan suuntaan. Normaalikesänä meillä kuitenkin on sinilevähavaintoja. Viime viikolla Alajärvellä ja Kuorasjärvellä oli jopa runsaasti sinilevää. Lisäksi kolmessa tai neljässä paikassa rannikkoalueilla on jo havaittu sinilevää, Westberg sanoo.