Hyppää sisältöön

Nettiäänestäminen ei ole etenemässä tällä vaalikaudella – "Vanhaan järjestelmään eivät pääse vieraat valtiot vaikuttamaan"

Sipilän hallitus linjasi vielä viime vaalikaudella, että Suomi siirtyy nettiäänestämiseen tulevaisuudessa. Siirtyminen ei nyt näytä todennäköiseltä.

Anna-Maja Henriksson, Kimmo Grönlund ja Maria Ohisalo keskustelemassa Suomi-Areena tapahtumassa tänään Porissa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomi ei ole siirtymässä nettiäänestämiseen vaaleissa. Ei ainakaan mikäli kuunnellaan tuoreen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) ja sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) kannanottaja asiasta.

– Meillä on ehkä vähän vanhanaikainen järjestelmä. Kirjoitamme lyijykynällä ehdokkaan numeron paperille. Tämä on kuitenkin turvallinen tapa äänestää, Henriksson sanoi Suomi Areena -tapahtumassa Porissa.

Äänestäminen on perinteisesti ollut oikeusministerin alainen asia. Vielä viime vaalikaudella Juha Sipilän (kesk.) hallitus oli viemässä innokkaasti nettiäänestämistä eteenpäin (siirryt toiseen palveluun).

Sipilän hallitus linjasi strategiaistunnossaan lokakuussa 2016, että Suomi siirtyy nettiäänestämiseen tulevaisuudessa. Nettiäänestyksen rinnalla olisi kulkenut nykyisen kaltainen äänestäminen.

– Meidän ei pidä mennä tässä tilanteessa järjestelmään, joka on riippuvainen sen suojaamisesta. Sellaista riskiä ei pidä ottaa, Henriksson sanoi.

Useat asiantuntijat ja poliitikot ovat nostaneet esiin huolia järjestelmän hakkeroinnista, kun Yhdysvalloissa on tutkittu Venäjän vaalivaikuttamista. Samaan aikaan Suomessa vaatimukset nettiäänestyksestä ovat hieman vaimenneet.

Oikeusministeriön lisäksi vaalit kuuluvat vahvasti myös sisäministeriön alaisuuteen. Sisäministeri Maria Ohisalo suhtautuu asiaan niin ikään nihkeästi.

– Toivon sisäisestä turvallisuudesta vastaavana ministerinä, että pidämme kiinni vanhasta ja toimivasta vaalijärjestelmästä. Siihen eivät pääse helposti vieraiden valtioiden vaikutusyritykset väliin, Ohisalo sanoi.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund totesi, että Suomen vaalijärjestelmä voi hyvin. Suomi ei ole tilanteessa, jossa vaalien tulosta olisi mielekästä epäillä.

Lue lisää:

.
.