1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesätyö

Kesätyöntekijät ovat aiempaa tietoisempia oikeuksistaan, silti osa jää vaille lomakorvauksia – "Olisi hyvä, että he saisivat työelämästä reilun kuvan"

Yli satatuhatta nuorta on tänäkin kesänä kesätöissä. Nuorten asema on parantunut, sillä moni ottaa oikeuksistaan selvää.

Turkulainen Iida Mikkonen on jo kolmatta kesää kesätyöntekijänä. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Iida Mikkonen työskentelee kolmatta kesää kesätyöntekijänä Turun kauppatorilla. Marjoja myyvä Mikkonen pitää huolta omista ja työkavereiden oikeuksista.

– On tullut luettua tessiä (työehtosopimusta) sen verran paljon, että pidän huolta siitä, että kaikki noudattavat sitä ja tietävät oikeuksistaan.

Mikkonen kertoo, että työnantaja järjesti kaikille työntekijöille perehdytyksen, jossa käytiin kaikki työhön liittyvät asiat läpi.

– Jokaiseen työpäivään kuuluu ainakin 12 minuuttia taukoja, ja tuoli on käytettävissä lepoon. Ruokatunninkin saa, jos pyytää, Mikkonen kertoo kesämyyjän työpäivästä.

Mikkosen työpaikalla maksetaan palkka sadepäiviltäkin, tosin silloin myös ollaan myyntitöissä.

Neljättä kesää kesätyöntekijänä toimiva marjanmyyjä Roosa Karus sen sijaan kertoo, että hänen työpaikallaan sateella on lähetetty kotiin, ja päivän palkka jää saamatta.

– Meillä on työsopparissa säävaraus. Tämän kesänä aikana on peruttu yksi päivä.

Roosa Karus uskoo, että kesätyöpaikka Turun kauppatorilla antaa hyvät eväät työelämään. Kuva: Yrjö Hjelt /Yle

Kesätyöntekijöiden asema parantunut

SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Kristiina Linna kiertää kouluissa puhumassa työelämän pelisäännöistä. Linnan mukaan kesätyöntekijöiden asema on parantunut.

– On menty parempaan suuntaan. Työnantajat ovat alkaneet enemmän noudattaa työehtosopimuksia ja ymmärtäneet, että kirjallinen työsopimus on kaikkien etu.

Aiemmin käytäntönä saattoi olla, että kesätyöntekijän kanssa työstä sovittiin suullisesti. Nyt on toisin.

– Katsoin kyllä työsopimuksen läpi ennen allekirjoitusta, ja minun mielestäni se oli ihan hyvä, marjanmyyjä Roosa Karus sanoo.

Myös aluehallintovirasto on pannut merkille myönteisen kehityksen.

– Tämän hetken valvontahavaintojen pohjalta näyttäisi siltä, että kirjallisia työsopimuksia on tehty aikaisempaa enemmän, sanoo Lounais-Suomen aluehallintoviraston vs. ylitarkastaja Ulla Riikonen.

Ammattiliittojen neuvova puhelin

Kesätöissä on 2010-luvulla ollut yli satatuhatta nuorta. Sekä SAK että aluehallintovirasto ovat yhtä mieltä siitä, että nykynuoret ovat entistä paremmin selvillä työelämän kiemuroista.

– Kesätyöntekijät ovat nykyään valveentuneempia selvittämään asioita. Työntekijät osaavat löytää tietoja tarvittaessa, sanoo Ulla Riikonen.

Roosa Karus on jo neljättä kesää kesätöissä. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Yksi kanava, josta nuoret ovat tietoja ongelmatilanteissa löytäneet, on SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteinen Kesäduunari-info (siirryt toiseen palveluun). Toukokuusta elokuun loppuun asti auki olevaan puhelinneuvontaan voi soittaa maksutta. Palvelu on toiminut jo viisitoista vuotta.

– Eniten on tullut kysymyksiä palkasta. Toiseksi eniten kysytään työajasta, kertoo kesäduunineuvoja Liisa Lehtonen.

Lehtonen sanoo, että nuoria kiinnostavat myös työvuoroluettelot ja se, voiko työnantaja perua sovitun työvuoron.

– Työvuoroluettelo on sitova, eli lähtökohtaisesti on oikeus saada palkkaa, jos vaikka sään takia lähetetään kotiin, Lehtonen opastaa.

Lehtosella on nuorille yksi neuvo ylitse muiden.

– Antaisin neuvoksi ennen kaikkea sen, että kirjallinen työsopimus on aina hyvä tehdä. Siitä pystyy tarkistamaan, mitä kaikkea on sovittu.

Työelämän pitäisi olla reilua

Kristiina Linnan vinkki kesätyöntekijöille on se, että työajat kannattaa merkitä itselle ylös.

– Vaikka sinne kännykän kalenteriin.

Linna muistuttaa myös siitä, että myös kesätyöntekijät ovat oikeutettuja lomakorvauksiin.

– Pienemmät työnantajat eivät ehkä aina tunne työehtosopimuksia ja työlainsäädäntöä. Aika iso ongelma on se, että työn loppumisen jälkeen lomakorvaukset jäävät maksamatta, Linna sanoo.

Kristiina Linna toivoo, että työnantajat kohtelisivat kesätyöntekijöitä reilusti. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Kristiina Linna kehottaa ongelmatilanteissa nuoria kääntymään surutta lähimpien työelämän asiantuntijoiden eli omien vanhempien puoleen. Linna toivoo myös, että työnantajat kohtelisivat nuoria kesätyöntekijöitä rehdisti.

– Olisi erittäin tärkeää, että kesätyöntekijöillä asiat olisivat kunnossa. Olisi hyvä, että he saisivat työelämästä reilun kuvan.

Perehdytys on tärkeää

Tänä kesänä Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastuksissa kiinnitetään huomiota kesätyöntekijöiden perehdyttämiseen ja työn vaarojen arviointiin. Tarkastuksia tehdään elokuun loppuun asti.

– Työnantajia muistuttaisin siitä, että vaarojen arviointi on todella tärkeätä. Perehdyttämisellä on suuri merkitys siihen, että työtä voidaan turvallisesti tehdä, Ulla Riikonen sanoo.

Iida Mikkonen neuvoo työkavereitaan pitämään oikeuksistaan kiinni. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Sekä Iida Mikkonen että Roosa Karus ovat tyytyväisiä omaan töihin perehdyttämiseensä.

– Meillä on noin 3–4 tuntia kestävä koulutus ennen työn alkua, ja siinä käydään kaikki työhön liittyvät asiat läpi, Mikkonen sanoo.

– Hyvin opastettiin töihin tullessa. Sain ihan tarpeeksi opastusta tehtäviin, Karus toteaa.

Oma henki kullan kallis

Turun kauppatori niin kuin kaikki torit Suomessa keräävät puoleensa humalaisia ja myös väkivaltaisia asiakkaita. Kesätyöntekijöitä on opastettu myös näitä tilanteita silmälläpitäen.

– Meillä on kansio, joka käsittelee väkivallan uhkaa töissä. Kaikki ovat sen lukeneet, Iida Mikkonen sanoo.

Tärkein neuvo on oman terveyden suojelu.

– Oman hengen uhalla ei lähdetä kassaa suojelemaan, Mikkonen kertoo saamistaan ohjeista.

Sekä Iida Mikkonen että Roosa Karus pitävät kesätyöpaikkaa torilla hyvänä lähtölaukauksena pysyvään työelämään.

– Täällä tulee paineensietokykyä ihmisten käyttäytymiseen ja oppii suodattamaan ihmisten kuraa, Mikkonen sanoo.

– Olen kuullut, että tori olisi hankalin asiakaspalvelupaikka. Nyt kun tämä on koettu, ehkä kaikki muu tuntuu sitten vähän helpommalta, Roosa Karus pohtii.

Lue lisää:

Saako kännykkää käyttää kesätöissä? – 15-vuotias kesätyöntekijä: "Minusta se on tyhmän näköistä"

Yrittäjä keksi, miten 15-vuotias pärjää työssään yksin läpi kesän – laput kaapin ovessa ovat koulineet jo lähes 70 nuorta työelämään

Erilainen kesätyö: Siikalatvan moposomettajat kuvaavat kuntaa nuorten silmin

Vuokratyöfirmat välittävät yhä useamman nuoren kesätyön – työtä voi vielä löytyä ja sirpaleinen työhistoria on eduksi