Marjayritykset haluaisivat lisää ulkomaisia poimijoita ja uusista maista – "Tarvitsemme lähes puolet lisää poimijoita"

Ulkoministeriössä pelätään, että köyhistä maista tulevat poimijat ovat vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi.

marjanpoiminta
Thai-poimijat keräävät mustikkaa Luumäellä
Ahkerasti marjoja poimiva thaimaalainen pystyy moninkertaistamaan vuositulonsa pari kuukautta kestävän marjakauden aikana. Arkistokuva.Mikko Savolainen / Yle

Maahamme tuli tänä vuonna hieman yli 2 400 thaimaalaista marjanpoimijaa. Määrä on sama kuin vuosi sitten.

Poimijoita kuitenkin kaivattaisiin enemmän, sanovat Ylen tavoittamat marjayrittäjät.

Heinäkuussa työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen myönsi, että Suomi ei saanut neuvoteltua Thaimaan kanssa poimintaviisumeja lisää tälle vuodelle.

Suomessa tullut käräjäoikeuden tuomio marjapoimijoiden ihmiskaupasta on saattanut vaikuttaa Thaimaan viranomaisten innokkuuteen myöntää lupia. Käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna yrittäjän ehdolliseen vankeuteen ja liiketoimintakieltoon sekä maksamaan poimijoille yhteensä yli 200 000 euron korvaukset.

Tapauksen käsittely hovioikeudessa alkoi tällä viikolla.

Poimijoita tarvittaisiin puolet enemmän

Sotkamolaisen marjayritys Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki kertoo, että poimijoita kaivataan lisää.

– Tämä on akuutti ongelma, sillä tarvitsemme lähes puolet lisää poimijoita.

Naapangin mukaan uusista Aasian maista on osoitettu isoa kiinnostusta suomalaisia marjamaita kohtaan.

– Meidän yrityksemme osalta neuvottelut ovat käynnissä kahden Kaakkois-Aasian maan kanssa. Asiaa hidastuttaa suuresti se, että emme ole saaneet edes kokeiluluonteisia viisumeita.

– Parhaamme mukaan yritämme ja toivomme, että viranomaiset antaisivat uusia maita auki marjanpoimintaan, Naapanki jatkaa.

Ulkoministeriön maahantuloasioiden yksikössä on huomattu marjayritysten toiveet laajentaa marjanpoimijoiden määriä uusista maista.

– Mitä köyhemmistä maista Suomeen ja yleensä Schengen-alueelle tullaan, sitä suurempi riski on joutua esimerkiksi ihmiskaupan uhriksi, Ulkoministeriön maahantuloasioiden yksikön päällikkö Leena Liukkonen kertoo Ylelle sähköpostitse.

Liukkonen kertoo myös, että on maita, joista tulevat viisumihakemukset menevät niin sanotulle ennakkolausunnolle muihin Schengen-maihin.

– Näin ollen viisumin myöntäminen ei ole yksistään Suomen asia.

Hyväksikäytön riski tiedostetaan

Luonnonmarjojen jalostukseen erikoistuneen suomussalmelaisen Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta on suunnitellut palkkaavansa uusia poimijoita Vietnamista. Myös kiinalaiset ovat nousset esille, mutta heille viisumien saamisen Vasunta kokee vaikeaksi.

– Se vaatii koko prosessin rakentamisen, pitää etsiä muun muassa yhteistyökumppanit. Esimerkiksi Thaimaassa tämä kulttuuri on rakennettu jo toimivaksi.

Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki ymmärtää viranomaisten huolen marjanpoimijoiden kohtelusta. Samaa mieltä on Vasunta.

– Ainahan siinä on riski. Yrityksen, joka kutsuu poimijoita pitää toimia vastuullisesti ja selvittää taustat. Pitää olla mahdollisimman paljon mukana prosessissa, joka sulkee pois väärinkäytökset, Vasunta.

Vasunta pitää viranomaisten kanssa tehtyä yhteistyö on tärkeänä.

– Mitä kauemmas meiltä Suomesta mennään, niin esimerkiksi korruptio on hyvin yleistä ja viranomaisiin luottaminen voi olla kyseenalaista.

Korjattu 18.8.2019 kello 13.27 Arctic Internationalin kirjoitusasu, joka oli alun perin virheellisesti Actic International.

Olisiko hyvä, että Suomeen saataisiin lisää ulkomaisia marjanpoimijoita? Keskustele aiheesta kello 22.00 saakka!

Lue myös:

Thaipoimijoiden ensimmäinen kapina johti taisteluun, jossa jokainen hävisi – ihmiskauppiaaksi syytetty marjakeisari tuntee kaunaa joka päivä

Riisinviljelijä voi hankkia marjastamalla monen vuoden tulot – parhaimmillaan marjamatka Suomeen on pääsy parempaan tulevaisuuteen

Thaipoimija tekee metsässä pitkää päivää – käteen pitää jäädä vähintään 30 euroa joka päivä

Poimitaanko pakastemarjat pakkotyössä? Marja-alan rakenteista pitää keskustella, sanoo ihmiskaupan asiantuntija