Tutkimus: Tyynenmeren saarilla voi olla kyky sopeutua nousevaan vedenpintaan

Hyvä uutinen: Uusi tutkimus tuo toivoa syrjäisille saarivaltioille, joiden on pelätty hukkuvan veteen, kun ilmastonmuutos nostaa merenpintaa.

Nouseva merenpinta
Tuvalu
Funafutin atolli Tuvalussa.Ashley Cooper pics / Alamy Stock Photo / AOP

Valtamerten pienet saaret on usein luettu ilmastonmuutoksen ja siitä johtuvan merenpinnan nousun ensimmäisiksi uhreiksi. Näitä ovat esimerkiksi Tyynessä valtameressä sijaitsevat atollisaaret Tuvalu, Tokelau ja Kiribati, jotka nousevat merestä enimmillään vain muutaman metrin.

Kansainvälinen tutkijaryhmä antaa saarten asukkaille uutta toivoa. Heidän tekemänsä tutkimuksen mukaan ainakin osalla saarista voi olla kyky sopeutua nousevaan merenpintaan. Tutkimuksen on julkaissut Geological Society of America (siirryt toiseen palveluun) -tiedejärjestö.

Kartta, johon merkitty Kiribati-, Tokelau- ja Tuvalu_saariryhmien sijainti Tyynellämerellä.
Kiribatin, Tokelaun ja Tuvalun sijainti Tyynessä valtameressä.Leena Luotio / Yle

Tutkijat selvittivät merenpinnan nousun vaikutusta esimerkkinään Tuvaluun kuuluva pieni Fatato-saari. Tutkijat rakensivat 860 metriä pitkästä ja 90 metriä leveästä saaresta pienoismallin.

Saaren ja sitä ympäröivän merenpohjan rakenne tunnetaan tarkasti aiemmin tehtyjen tutkimusten ansiosta.

1. Maa-aines kasautui korkeammaksi harjanteeksi

Saari-pienoismalli alistettiin olosuhteille, joiden oletetaan vallitsevan ilmaston lämmetessä. Oletusten mukaan vedenpinta nousee ja aallokko voimistuu.

Tutkijoiden hämmästykseksi saari ei painunutkaan pinnan alle. Aallot saivat aikaan ilmiön, joka kasasi saaren maa-ainesta – hiekkaa ja soraa – saarta ympäröiville harjanteille. Näin saaren korkeus nousi, eikä vesi päässyt peittämään sitä kokonaan.

Tutkimuksessa saaren korkein harjanne kasvoi 68 senttimetriä tilanteessa, jossa merenpinta oli noussut metrin. Ilmiö tosin tapahtui matalammalla sijaitsevien saarten osien kustannuksella.

Kaavakuva saaren pinnan muutolsesta meriveden noustessa
Kaavakuva saaren muuttumisesta. Saaren ääriviiva muuttui katkoviivan mukaisesti, kun merenpinta nousi puoli metriä. Harmaa viiva kuvaa muutosta, kun vesi nousi metrin. Leena Luotio / Yle

2. Saaren muoto muuttui

Samalla kun saaren korkeus kasvoi, sen muoto muuttui vaakatasossa, sillä aallokko muovasi maa-ainesta saarta ympäröivien riuttojen mukaisesti.

Tutkijoiden mukaan tämä on mahdollista siksi, että saarten perustana ei ole peruskallio, vaan ne lepäävät riutalla ammoin eläneiden organismien jäänteiden päällä.

Pienoismallilla tehdyissä kokeissa saaren korkein kohta siirtyi noin 14 metriä.

3. Pätee useimpiin atollisaariin, joilla on luonnollinen rantaviiva

Tutkimuksen mukaan suurimmassa osassa niistä atollisaarista, joiden rantaviivaa ei ole jäykistetty paikalleen esimerkiksi laitureilla tai aallonmurtajilla, nousevan merenpinnan voimistama aallokko korottaa myös saarten maa-ainesta. Kaikkiin saariin tämä ei kuitenkaan päde.

– Saarten muuttuminen vaihtelee siten, että osa niistä muuttuu asumiskelvottomiksi, kun samaan aikaan toiset nousevat samaan tahtiin kuin ympäröivä merikin, sanoi yksi raportin kirjoittajista, Murray Ford Aucklandin yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.

Tutkimustulos osoittaa tutkijoiden mielestä, että saaret kestävät merenpinnan nousua paremmin kuin tähän asti on uskottu.

– On hallitusten ja yhteisöjen asia tehdä päätöksiä, mutta mielestämme tämä tutkimus näyttää, että luonto tarjoaa perustan sopeutumiselle, jota saariyhteisöt tulevat tarvitsemaan, sanoi tutkija Ford.

Tulva Tuvalussa.
Tulva Tuvaluun kuuluvalla Funafutin atollilla.Ashley Cooper pics / Alamy Stock Photo / AOP

Tutkija: Vaikuttaa järkeenkäyvältä

Ilmatieteen laitoksen tutkija Milla Johansson sanoo Ylen haastattelussa pitävänsä tutkimuksessa havaittua ilmiötä mahdollisena.

– Aallokon tiedetään liikuttelevan soraa siellä [merenpohjassa], eli kyllä se vaikuttaa järkeenkäyvältä.

Johansson on erikoistunut merenpinnan nousun tutkimiseen, mutta ei ole tutkinut nyt puheenolevaa aihetta. Hän ei ole aiemmin kuullut havainnosta, että saarten muoto saattaisi muuttua vedenpinnan nousun myötä.

– Siitä puhutaan paljon, että saaret ovat jäämässä merenpinnan alle, mutta en ole kuullut, että saaret voisivat reagoida siihen tällä tavalla.

Johansson kuitenkin muistuttaa, että monet tekijät vaikuttavat siihen, miten saari reagoi. Olennaisia ovat saaren rakenne ja sitä ympäröivä kasvillisuus.

Lähteet: AFP