Suomen tuulivoimaisin kunta Kalajoki haluaa oman edullisen sähköverkon

Kalajoella tuotetaan iso osa Suomen tuulivoimasta. Kaupunki selvittää saisiko sähkön suoraan omaan sisäiseen verkkoon.

Kalajoki
Tuulivoimala Kalajoella.
Kalajoella on yli 60 tuulivoimalaa, joiden tuottamaa sähköä kaupunki haluaisi suoraan omaan verkkoonsa.Risto Degerman / Yle

Kalajoen kaupunki selvittää mahdollisuuksia rakentaa oma sisäinen sähköverkko, joka käyttäisi kunnan alueella tuotettua energiaa.

Kalajoki on Suomen tuulivoimaisin kunta. Koko maan tuulivoimakapasiteetista noin 10 prosenttia sijaitsee Kalajoella. Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari kertoo, että paikallista tuulisähköä haluttaisiin hyödyntää suoraan omassa edullisessa sähköverkossa.

– Kalajoella tuotetaan nelinkertainen määrä sähköä verrattuna omiin tarpeisiimme, joten onhan se hieman hassua, että sähkö siirretään ensin täältä valtakunnan verkkoon, josta se ostetaan sitten kalliilla siirtomaksuilla takaisin.

Kaupunginjohtaja Puoskarin mukaan korkeilta siirtomaksuilta välttyminen olisi taloudellisesti mielenkiintoista, mutta selvittelyt ovat alkuvaiheessa ja esimerkiksi EU-tasolla linjaus sisäisten sähköverkkojen laajuudesta on epäselvä.

Kalajoen kaupunki pyrkii kehittämään myös uutta energiantuotantoa tuulivoima-alueilleen. Tavoitteena on lisätä esimerkiksi aurinko- ja bioenergiantuotantoa tuulivoimaloiden tuntumaan.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).