Herätys: Osa kesätyöntekijöistä jää vaille lomakorvauksia, vanhusten huoli-ilmoituksissa suuria alueellisia eroja, Trumpia vastaan virkasyytemenettely

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kesätyöntekijä Iida Mikkonen
Iida Mikkonen myy marjoja Turun torilla. Yrjö Hjelt / Yle

Kesätyöntekijät ovat aiempaa tietoisempia oikeuksistaan, silti osa jää vaille lomakorvauksia

Kesätyöntekijöiden asema on kohentunut, kertovat asiantuntijat SAK:sta ja aluehallintovirastosta. Työnantajat noudattavat työehtosopimuksia aiempaa paremmin, mutta esimerkiksi lomakorvauksia jää yhä maksamatta kesäpestin päätyttyä. Turun torilla marjoja myyvät Iida Mikkonen ja Roosa Karus uskovat, että kesätyö torilla antaa hyvän pohjan kaikenlaisiin asiakaskohtaamisiin.

Vanhuksista tehtävissä huoli-ilmoituksissa isoja alueellisia eroja

Aino-tossut lattialla.
Huoli-ilmoituksen voi tehdä, jos tuttu ikäihminen ei näytä selviävän arjesta.Jaana Polamo / Yle

Vanhuksista tehtävissä huoli-ilmoituksissa on isoja alueellisia eroja. Esimerkiksi Tampereella huoli-ilmoitukset ovat reilusti laskussa, Oulussa ja Helsingissä ennallaan, mutta Turussa ja Jyväskylässä nousussa. Viime vuonna Oulussa tehtiin noin 500 huoli-ilmoitusta, Jyväskylässä noin 200. Huoli-ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa.

Tärkeä sananvapausoikeudenkäynti koettelee Turkin median rajoja

Mielenosoittaja pitelee  sananvapausaktivisti ja toimittaja Erol Önderoğlun kuvaa Turkin lähetystön edessä Berliinissä vuonna 2016.
Kesäkuussa 2016 mielenosoittajia kerääntyi osoittamaan tukeaan Erol Önderoğlulle.Klaus-Dietmar Gabbert / EPA

Tunnettu turkkilainen sananvapausaktivisti ja toimittaja Erol Önderoğlu odottaa saavansa keskiviikkona tuomion. Pahimmassa tapauksessa hänelle ja kahdelle muulle syytetylle sananvapausaktivistille voidaan langettaa jopa 14 ja puolen vuoden vankeustuomio kurdilehden tukemisesta. Önderoğlu arvioi, että turkkilaisessa yhteiskunnassa on viime aikoina alettu vahvemmin tiedostaa vapaan median tarve.

Demokraattiedustaja käynnisti virkasyytemenettelyn Trumpia vastaan

Donald Trump
Donald Trump kehotti sunnuntain tviiteissään demokraattien edistysmielisiä naiskongressiedustajia menemään takaisin niihin maihin, joista he ovat tulleet.Nicholas Kamm / AFP

Yhdysvalloissa edustajainhuone on tuominnut presidentti Donald Trumpin kommentit demokraattien kongressiedustajista. Demokraattienemmistöinen edustajainhuone kutsui Trumpin kommentteja rasistisiksi ja sanoi niiden lietsovan vihaa ja pelkoa vähemmistöjä vastaan. Heti äänestyksen jälkeen demokraattien kongressiedustaja Al Green käynnisti virkasyytemenettelyn Trumpia vastaan.

Tiedätkö, miksi tänään liputetaan?

Suomen lippu salossa.
Yle

Suomen tasavaltainen hallitusmuoto vahvistettiin tasan sata vuotta sitten. Sen kunniaksi tänään on yleinen liputuspäivä. Hallitusmuoto 100 päättää Suomen itsenäistymiseen ja demokraattisen yhteiskunnan rakentumiseen liittyneiden 100-vuotisjuhlien ketjun. Viralliset juhlallisuudet järjestetään syyskuussa.

Sää jatkuu epävakaisena, loppuviikkoa kohti lämpenee

Keskiviikon sääkartta.
Yle Sää

Keskiviikkona yli 20 asteen lukemia esiintyy jo yleisesti maan etelä- ja keskiosassa. Sade- ja ukkoskuurot keskittyvät Pohjanmaalle, mutta yksittäisiä kuuroja voi tulla myös muualla maan etelä- ja keskiosassa. Aurinkoisinta ja lämpimintä on idässä sekä etelässä. Pohjoisessa on vielä pilvistä, osin sateista ja koleaa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Juttua korjattu 17.7.2019 klo 6.41: Korjattu Trumpiin liittyviä otsikkoja. Trumpia vastaan käynnistettiin virkasyytemenettely, ei virkarikossyytettä.