Sähköautojen kotilataamiseen haettu laiskasti tukea – Vetelissä latauspisteet tulivat taloyhtiöön, vaikka asukkailla ei sähköautoja olekaan

ARA kannustaa hakemaan tukea latausinfran rakentamiseen. Sitä on haettu vielä vähänlaisesti.

sähköautot
Sähköauton latauspistoke on kiinni autossa.
Kalle Mäkelä / Yle

Vetelissä on satsattu etujoukoissa sähköautojen lataamiseen kotioloissa.

Kuuden huoneiston taloyhtiö uusi piharemontin yhteydessä myös autopaikat, ja nyt kaikissa on mahdollisuus ladata sähköautoa. Kenelläkään asukkaista ei vielä sellaista kuitenkaan ole.

Latauspisteet nähdään markkinointivalttina ja varautumisena tulevaisuuteen. Vetelissä on jo vuodesta 2017 ollut yksi yleinen latauspiste katsastusaseman vieressä.

Tukea jakamatta vielä reippaasti

Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARA myöntää tällaisiin hankkeisiin tukea yhteisöille, jotka omistavat asuinrakennuksia. Tavoitteena on tuoda sähköautojen latausmahdollisuus lähemmäs kotia ja sitä kautta innostaa sähköautoiluun.

Tukea on haettu koko maassa odotettua laiskemmin. Avustusta on myönnetty 126 hankkeelle runsaat 1,2 miljoonaa, mutta uusia hakemuksia otetaan jatkuvasti vastaan. Tälle vuodelle on vielä varattuna 1,5 miljoonaa euroa.

Asuinrakennuksen omistava yhteisö voi saada avustusta tehdessään valmiuden vähintään viidelle sähköauton lataamiseen soveltuvalle laitteelle. Myös latauslaitteisin voi saada avustusta. Avustus on 35 prosenttia toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 90 000 euroa.