1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bulgaria

Bulgarialaisten verotiedot varastettiin – miljoonien ihmisten tiedot väärissä käsissä

Tietomurto tapahtui kesäkuun lopussa, mutta tuli julki vasta maanantaina.

Bulgarian pääministeri Boiko Borisov pitää tietomurtoa mahdollisena uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Kuva on otettu toukokuussa 2019. Kuva: John Thys / EPA

Bulgarian veroviranomaisilta on varastettu miljoonien ihmisten tiedot. Viranomaisten mukaan tuntemattoman tekijän tietomurto tapahtui kesäkuun lopussa, mutta se paljastui vasta maanantaina murtautujan otettua yhteyttä tiedotusvälineisiin.

Medialle lähetetyssä viestissä on vaadittu Wikileaksin perustajan Julian Assangen vapauttamista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan viestin lähettäjä kertoo olevansa venäläinen. Tietomurtautuja otti yhteyttä tiedotusvälineisiin käyttäen venäläisen Yandexin sähköpostipalvelua.

Myös valtiovarainministeri Vladislav Goranov on sanonut, että rikoksen jäljet saattavat johtaa Venäjälle.

Vääriin käsiin on päätynyt sekä yritysten että yksityishenkilöiden talous- ja henkilötietoja. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan jopa viiden miljoonan ihmisen tiedot on varastettu. Bulgariassa asuu noin seitsemän miljoonaa ihmistä.

Bulgarian historian laajin tietomurto

Pääministeri Boiko Borisov kutsui Bulgarian historian laajimman tietomurron paljastumisen jälkeen viranomaiset hätäkokoukseen pohtimaan kansalliselle turvallisuudelle aiheutuvaa uhkaa. Valtiovarainministeri Goranov sanoo Bulgarian pyytäneen apua EU:n kyberturvallisuusvirastolta.

Sisäministeri Mladen Marinov on kiinnittänyt huomiota siihen, että tietomurtopaljastus ajoittuu Bulgarian päätökseen hankkia yhdysvaltalaisia F-16-hävittäjälentokoneita.

– Kyberiskuihin sekaantuneet järjestäytyneet rikollisryhmät etsivät tavallisesti taloudellista hyötyä, mutta tässä tapauksessa poliittiset motiivit ovat mahdolliset, Marinov arvioi.

Valtiovarainministeri Goranov kuitenkin tyrmää tämän ja muistuttaa tietovarkauden tapahtuneen jo ennen hävittäjähankintapäätöstä.