1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvakodit

Pitkien etäisyyksien Lappiin tarvittaisiin etäturvakoteja – alueen ainoa turvakoti on Rovaniemellä

Lapin turvakoti on selvitellyt, löytyykö esimerkiksi Meri-Lapin kunnista sellaista toimijaa, joka voisi ottaa etäturvakodin osaksi toimintaansa.

turvakodit
Nainen lapsi sylissään ikkunan ääressä.
Derrick Frilund / Yle

Lappiin ei todennäköisesti ole tulossa lisää turvakotipaikkoja lähivuosina, arvioi Lapin ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Pirjo Kairakari.

Kairakarin mukaan Lapin ainoassa, Rovaniemellä sijaitsevassa, turvakodissa on väestömäärään nähden paikkoja enemmän kuin muualla Suomessa. Tämän vuoksi Kairakari ei usko, että hallituksen suunnitelmat turvakotipaikkojen lisäämisestä koskettaisivat Lappia.

Kairakarin mukaan alueelle kuitenkin tarvittaisiin pitkien etäisyyksien vuoksi etäturvakodit Länsi-Pohjaan ja saamelaisalueelle.

– Olemme kartoittaneet esimerkiksi Meri-Lapista jo pitkään sopivaa yhteistyökumppania, joka pystyisi toimimaan ympärivuorokautisesti ja ottamaan etäturvakodin osaksi toimintaansa, Kairakari kertoo.

Kairakarin mukaan etäturvakoti olisi yhden tai kahden paikan yksikkö, joka toimisi Lapin ensi- ja turvakodin alaisuudessa. Lapin turvakodissa on tällä hetkellä seitsemän paikkaa.

Etäturvakoti on turvakodin tavoin täysin valtion rahoittamaa toimintaa. Palvelut ovat maksuttomia sekä asiakkaille että kunnille.

Lue seuraavaksi