1. yle.fi
  2. Uutiset

Fingrid uusii voimalinjoja, joista vanhin on peräisin 1920-luvulta

Pohjoisessa on alkamassa yli 300 kilometrin voimalinjaurakka. Etelässä uusitaan linjaa, joka on paikoin jo 90-vuotias.

Muhos
Nosturi tekee töitä uuden sähkömuuntajan kanssa.
Fingrid uusii sähköverkkoaan tulevina vuosina niin pohjoisessa kuin etelässäkin.Matti Myller / Yle

Kantaverkkoyhtiö Fingrid rakennuttaa yli 300 kilometrin pituisen voimajohdon Muhoksen sähköaseman ja Keski-Suomessa sijaitsevan Petäjäveden välille.

Työt alkavat syksyllä Saarijärven ja Haapaveden välisellä osuudella uuden johdon perustustöillä ja vanhan linjan purkuvalmisteluilla.

Fingrid suunnittelee uutta voimajohtoa myös Muhokselta Ruotsin rajalle Tornionjoelle. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi on käynnissä, ja työt on tarkoitus aloittaa parin vuoden kuluttua.

Uudet pohjoisen linjat helpottavat ja tehostavat Etelä-Suomen sähkönsaantia kertoo Fingridin rakentamispäällikkö Keijo Välimaa.

– Yhteys on todella tärkeä tulevaisuuden kannalta, kun pohjoisessa tuotetaan paljon uusiutuvaa energiaa, mutta kulutuksen painopiste on etelässä.

Fingrid rakentaa verkkoaan myös Etelä-Suomessa, jossa uusitaan viimeiset osuudet 1920-luvulla rakennetusta voimalinjasta. Imatralta Turkuun kulkevaa kokonaisuutta kutsutaan nimellä Rautarouva II.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi