Hyppää sisältöön

Kajaani tahtoo eroo lupiineista talkoilla – "Tilanne ei ole vielä toivoton"

Kajaanilaiset voivat toimittaa tuhottuja lupiineja ilmaiseksi jätekeskukseen aina heinäkuun loppuun saakka.

Lupiini on haitallinen vieraslaji, joka on tuttu näky muun muassa tienvarsilla. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Kajaanin kaupunki järjestää lupiinien torjuntatalkoot.

Lupiinin on haitallinen vieraslaji, josta Kajaanin kaupunki on nyt päättänyt päästä kokonaan eroon. Tähän työhön tarvitaan apua kaupunkilaisilta.

17. heinäkuuta alkavissa talkoissa talkoolaisille jaetaan jätesäkkejä, joita voi noutaa Kajaanin kaupungintalon infosta ja Otanmäen kirjastosta. Lupiinit kerätään säkkeihin ja suljetut säkit voidaan toimittaa maksutta Majasaaren jätekeskukseen. Talkoot kestävät heinäkuun loppuun.

Samankaltaisia vieraslajien hävitystalkoita ei ole aiemmin Kajaanissa järjestetty, mutta Kuhmossa talkoot käynnistettiin viime viikolla. Kajaanin kaupungin Hortonomi Hanna Pasulan mukaan myös Puolangalla, Sotkamossa ja Ristijärvellä talkoot tullaan järjestämään lähitulevaisuudessa. Myös ELY-keskus aikoo tuhota lupiineja omistamiltaan alueilta Kainuussa.

– Kajaanissa tilanne ei ole vielä toivoton, ja nyt on vielä mahdollista hävittää koko laji. Tarkoituksena on myös lisätä ihmisten tietoisuutta lupiinien haitallisuudesta. Mikäli talkoot toimivat, samaa periaatetta voidaan tulevaisuudessa harkita myös muiden haitallisten vieraslajien kanssa, Pasula sanoo.

Hävitystalkoissa on tarkoitus, että lupiineja kerätään sekä kaupunkilaisten omilta tonteilta sekä kaupungin alueilta.

Pasula muistuttaa, että lupiinit kannattaa kerätä irti juurineen. Laajemmista kasvustoista kannattaa kerätä kukat ja siemenkodat, etteivät siemenet pääse leviämään.

Myös Suomussalmella tuhotaan lupiineja talkoilla. Jätesäkkejä voi hakea kunnanvarikolta osoitteesta Lohitie 4 sekä kirjastolta. Täydet säkit voi toimittaa Pölykankaan lajitteluasemalle. Suomussalmella talkoolaiset voivat viedä suljetut jätesäkit myös teiden varsille, jolloin jätesäkkien sijainnit tulee ilmoittaa varikolle numeroon 044 777 3202.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti?Lataa se tästä!

Muokattu 17.7. klo 10.59: Lisätty tieto Suomussalmen kunnan lupiinitalkoista.

.
.