Hyppää sisältöön

Helleaalto synnytti kirkkaana kimmeltävän järven lumirajan yläpuolelle Alpeille – "Hälytyskellojen pitäisi soida", suree löydön tehnyt kiipeilijä

Pitkulanmuotoinen järvi on noin kymmenen metriä leveä ja 30 metriä pitkä.

3 400 metrin korkeudessa, kahden vuoren notkelmassa lumipeite oli muuttunut liplattavaksi vedeksi. Kuva: Bryan Mestre

Bryan Mestre halusi kenties paeta kesäkuussa Eurooppaa hiillostanutta helleaaltoa jylhinä kohoavien huippujen rinnalle. Nuorta vuorikiipeilijää odotti kuitenkin järkyttävä näky lumirajan yläpuolella Mont Blancin vuoristossa.

3 400 metrin korkeudessa, kahden vuoren notkelmassa lumipeite oli muuttunut liplattavaksi vedeksi. Mestre nappasi kuvan ja julkaisi sen sosiaalisessa mediassa.

– Hälytyskellojen pitäisi soida... Näiden kuvien välillä on vain kymmenen päivää, vuorikiipeilijä kirjoittaa Instagram-julkaisussaan.

Toisessa kuvassa maisema on täysin lumen peittämä, toisessa kahden vuoren notkelmaan on syntynyt taivaansineä heijastava pieni järvi.

Järvi herätti muidenkin kiipeilijöiden huomion

Aikakauslehti Geo (siirryt toiseen palveluun) kertoo korkeuksissa sijaitsevan, pitkulaisen muotoisen järven olevan leveydeltään noin 10 metriä ja pituudeltaan 30 metriä.

– Monet olivat pysähtyneet katsomaan pientä järveä, jopa oppaat, koska he eivät olleet koskaan nähneet sellaista, Mestre kuvailee ranskalaisen radiokanavan Mont Blancin (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa.

Myöskään Mestre ei ollut aiemmin nähnyt vastaavaa näkyä, vaikka on kiipeillyt alueella useaan otteeseen nimenomaan kesäaikaan, kertoo verkkosivusto IFL Science (siirryt toiseen palveluun).

Mestre pitää todennäköisenä, että Eurooppaa hiostaneet helteet ovat kiihdyttäneet sulamista ja saaneet lumen alla olevan jään romahtamaan.

– Siitä tuli eräänlainen aurinkokeitin. Vieressä oli monta pientä maanvyörymää, Mestre kuvailee radiokanavan haastattelussa.

Skeptikot ovat jo ehtineet väittämään Mestren kuvia tekaistuiksi tai käsitellyiksi.

– Tämä on todellista. Jäätikkö on kamalassa tilassa ja vesi vain kiihdyttää sulamista, vuorikiipeilijä vakuuttaa Instagram-tilillään.

Tutkijat ovat varoittaneet (siirryt toiseen palveluun), että helleaallot riivaavat Eurooppaa jatkossa entistä useammin ilmastonmuutoksen vuoksi.

Lue lisää:

The Independent: Lake discovered 11,000ft high in the Alps, in 'truly alarming' sign of climate change (siirryt toiseen palveluun)

Mittaushistorian lämpimin kesäkuu

Tutkimus: Etelämantereen jäätiköiden sulaminen voi ylittää pisteen, jossa sitä ei voi enää pysäyttää – Katso ilmiötä selittävä animaatio