1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bulgaria

Bulgaria kertoo ottaneensa kiinni hakkerin, jonka epäillään varastaneen miljoonien verotiedot

Eräs tutkija kuvaili, että lähes jokaisen bulgarialaisen aikuisen henkilökohtaiset tiedot ovat hyökkäyksen myötä vaarassa.

Bulgaria
Tietokoneen näppäimistö ja koodia.
Ismo Pekkarinen / AOP

Bulgarian viranomaiset ilmoittavat ottaneensa kiinni 20-vuotiaan bulgarialaisen miehen, jota epäillään kyberhyökkäyksestä maan verotoimistoon.

Maan sisäministeriön mukaan mies työskentelee yrityksessä, jonka ydinaluetta on kyberhyökkäysten torjuminen. Hänen työnkuvaansa kuului testata erilaisten ohjelmistojen haavoittuvuutta mahdollisilta hyökkäyksiltä.

Bulgarian valtiovarainministeri esitti eilen anteeksipyynnön siitä, että miljoonien yritysten ja yksityishenkilöiden talous- ja henkilötietoja on joutunut väääriin käsiin. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan jopa viiden miljoonan ihmisen tiedot on varastettu. Bulgariassa asuu noin seitsemän miljoonaa ihmistä.

Eräs tutkija kuvaili uutistoimisto Reutersin mukaan, että lähes jokaisen bulgarialaisen aikuisen henkilökohtaiset tiedot ovat hyökkäyksen myötä vaarassa.

Sisäministeriön mukaan asian tutkinta on vasta aluillaan ja poliisi selvittää parhaillaan, liittyykö kyberhyökkäykseen muita mahdollisia epäiltyjä.

Kyberhyökkäys tehtiin kesäkuun lopulla. Hyökkäys tuli ilmi vasta, kun sen tekijäksi ilmoittautunut otti yhteyttä tiedostusvälineisiin ja tarjosi pääsyä anastamiinsa henkilötietorekistereihin. Hän väitti olevansa venäläinen.

Pääministeri Boiko Borisov kutsui Bulgarian historian laajimman tietomurron paljastumisen jälkeen viranomaiset hätäkokoukseen pohtimaan kansalliselle turvallisuudelle aiheutuvaa uhkaa.

Lisää aiheesta:

Bulgarialaisten verotiedot varastettiin – miljoonien ihmisten tiedot väärissä käsissä

Juttua päivitetty klo. 11.00 tiedoilla epäillyn taustoista.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi