Sinisten entinen kansanedustaja käyttää sopeutumisrahaa loman pitämiseen – Edun myöntävä Keva ei valvo työttömyyden syitä

Savo-Karjalan entiset edustajat hakevat rahaa myös opiskeluun ja eläkkeelle siirtymiseen.

eduskunta
Eduskunnan istuntosali.
Eduskunnasta pois jäänyt kansanedustaja voi hakea sopeutumisrahaa, mikäli hän ei työllisty toimen jälkeen.Jani Saikko / Yle

Kimmo Kivelä (sin.) on ammatiltaan rovasti ja työskentelee kappalaisena Järvi-Kuopion seurakunnassa. Hän putosi keväällä eduskunnasta. Sen sijaan, että Kivelä olisi palannut vanhaan työhönsä, hän päätti hakea virkavapaata.

Kivelä rahoittaa palkatonta vapaataan entisille kansanedustajille tarkoitetulla sopeutumisrahalla. Sopeutumisrahaa maksetaan 1–3 vuoden ajan, jos entinen edustaja ei saa töitä eduskunnan jälkeen.

– Ajattelin, että kerrankin pidän pidemmän vapaan, että tässä on 18 vuodelta jäänyt lomat pitämättä, niin että tämä olisi hyvä hetki pitää lomaa ja vähän rauhoittua, Kivelä kertoo.

Kivelä haki keväällä auki ollutta Iisalmen kirkkoherran virkaa, mutta veti hakemuksensa pois viime metreillä. Hän perusteli vetäytymistään terveyssyillä. Kivelä aikoo palata vakituiseen työhönsä syyskuun alussa.

– Minulla on ollut pikkuisen terveyden kanssa ongelmia, mutta olen nyt yrittänyt tänä kesänä saada itseni parempaan kuntoon, Kivelä kertoo.

Kimmo Kivelä
Entinen kansanedustaja ja rovasti Kimmo Kivelä on virkavapaalla. Kivelä toimi Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtajana vuosina 2015–2019.Kimmo Brandt / Eduskunta

Sopeutumisraha on suuruudeltaan vähintään 2 100 euroa kuukaudessa. Kevasta kerrotaan, että he seuraavat sopeutumisrahan saajien tuloja vuosittaisella ansiovalvonnalla. Mahdolliset tulot vaikuttavat saadun rahan määrään. Kevalla ei ole mahdollisuutta seurata työttömyyden syitä.

Savo-Karjalan vaalipiirin alueella sopeutumisrahaa maksettiin kesäkuussa Kivelän lisäksi Kari Kärkkäiselle (kd.), Osmo Kokolle (ps.), Riitta Myllerille (sd.) ja Markku Rossille (kesk.).

Sopeutumisrahasta tukea opiskeluun

Kristillisdemokraatteja edustanut Kari Kärkkäinen toimi kansanedustajana kolmena kautena vuosina 1999–2011. Hänet valittiin ensin Kuopion ja myöhemmin Pohjois-Savon vaalipiiristä. Kärkkäinen vaikutti myös Varkauden kaupunginvaltuustossa.

Kärkkäinen kertoi Yle uutisten haastattelussa keväällä 2011 hakevansa silloista kansanedustajan sopeutumiseläkettä, jota hänelle myönnettiin vajaat 3 000 euroa kuukaudessa.

Kärkkäinen on hakenut ensin sopeutumiseläkettä ja myöhemmin sopeutumisrahaa yhteensä kahdeksan vuoden ajan. Tämä on mahdollista, sillä hän haki rahaa ensimmäisen kerran ennen järjestelmän uudistamista keväällä 2011.

– Olen ollut välillä töissä, mikä on vaikuttanut summan suuruuteen. Se on tullut välillä pienempänä, Kärkkäinen kertoo.

Entinen kansanedustaja, Kari Kärkkäinen (kd.)
Kolmen kauden kansanedustaja Kari Kärkkäinen valmistuu loppukesästä lähihoitajaksi ja etsii alan töitä.Yle

Entinen poliitikko opiskelee Parkanossa lähihoitajaksi ja on valmistumassa uuteen ammattiin. Eduskuntatehtävän jälkeen hän on toiminut läheisen omaishoitajana sekä tehnyt omaishoidon sijaisuuksia.

– Tarkoituksena on nyt etsiä täysipäiväistä lähihoitajan työtä. Saan sopeutumisrahaa vielä jonkun aikaa, Kärkkäinen arvioi.

Kärkkäinen voi saada sopeutumisrahaa vielä 3 vuoden ajan, sillä järjestelmää muutettiin viime keväänä. Painetta muutokseen lisäsi kansalaisaloite, jossa vaadittiin liian avokätisenä pidetyn järjestelmän lakkauttamista.

Kevasta kerrotaan, että mikäli sopeutumisrahan saaja työllistyy täyspäiväisesti, rahan maksaminen keskeytetään.

Sopeutumisrahalla eläkeikään asti

Sopeutumisrahaa täytyy hakea itse puolen vuoden sisällä siitä, kun edustajantoimi päättyy. Jos hakija on täyttänyt 59 vuotta, hän voi hakea sopeutumisrahaa eläkeikään asti.

Näin on esimerkiksi joensuulaisen Riitta Myllerin tilanne. Hän jäi politiikasta 62 vuoden iässä, yli 30 vuoden uran jälkeen. Myller toimi SDP:n kansanedustajana sekä Euroopan parlamentin jäsenenä.

Myller hakee toistaiseksi sopeutumisrahaa, mutta on edelleen avoin työmahdollisuuksille.

– Minulla on viralliseen eläkeikään aikaa kaksi vuotta. En tiedä, onko jotain tulossa vai ei, Myller kertoo.

Joensuulainen kuljetusyrittäjä Osmo Kokko oli perussuomalaisten kansanedustajana vuosina 2011–2015. Hän kertoo Ylelle saavansa sopeutumisrahaa 1800 euroa kuukaudessa. Kokko on saanut sopeutumisrahaa neljän vuoden ajan ja aikoo hakea sitä marraskuulle saakka, jolloin täyttää 65 vuotta.

– Silloin se sopeutumisraha katkeaa ja voin hakea eläkettä kansanedustajan työstä, Kokko kertoo.

Myös keskustan entinen kansanedustaja Markku Rossi haki sopeutumisrahaa lähellä eläkeikää. Hän jäi eduskunnasta 63 vuoden ikäisenä. Yle ei tavoittanut Rossia kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

Hallinto-oikeus: Eduskuntavaalien ääntenlaskussa ei Savo-Karjalassa virhettä – Tuula Väätäinen jatkaa kansanedustajana

Kimmo Kivelä valittiin Ylen hallintoneuvoston johtoon

Juttua täydennetty 19.7.2019 klo 13.48: Lisätty Osmo Kokon saaman sopeutumisrahan suuruus.