1. yle.fi
  2. Uutiset

Isä ja poika löysivät lähes 50 vuotta sitten kirjoitetun viestin pullosta Australiassa – nyt he etsivät kirjoittajaa

Viestin kirjoittaja kertoi olevansa 13-vuotias englantilaispoika matkalla Melbourneen.

Australia
Kuvakaappaus ABC Adelaiden Facebook-sivusta.
Kuvakaappaus ABC Adelaiden Facebook-sivusta.Facebook / Yle Uutisgrafiikka

Australialainen kalastaja Paul Elliot sanoi keskiviikkona etsivänsä miestä, joka on kirjoittanut noin 50 vuotta sitten pulloon säilötyn viestin, kertoo uutistoimisto AP.

Elliot kertoi Australian yleisradioyhtiö ABC:lle, että hän löysi poikansa Jyahin kanssa pullon kalastusreissulla Eyren niemimaan länsirannikolta Etelä-Australiassa.

Elliotin mukaan viestin on allekirjoittanut Paul Gilmore, joka kuvailee itseään 13-vuotiaaksi englantilaispojaksi.

Kirjoittaja kertoo olleensa matkustamassa Fairstar-aluksella Australian länsirannikolla sijaitsevasta Fremantlesta etelärannikkoa pitkin itään Melbourneen.

Viestiin on merkitty päivämäärä 17. marraskuuta 1969. Kirjoittaja ilmoitti sijainnikseen tuhat mailia eli noin 1 600 kilometriä itään Fremantlesta. Kirjoittaja pyytää viestin löytäjää vastaamaan hänelle. Viestiin on merkitty osoite Melbournessa.

Australian kartta, jossa Fremantle, Melbourne ja Eyren niemimaa
Leena Luotio / Yle

Uutistoimisto AP:n mukaan on epäselvää, tarkoittiko kirjoittaja itse asiassa olleensa 1 600 kilometrin päässä Fremantlesta, joilloin hän olisi matkannut ensin etelään Australian länsirannikkoa pitkin ja sitten kääntynyt itään etelärannikolle.

Australian valtion valtameritutkija David Griffin arvioi, että pullo ei ole voinut olla meressä 50 vuotta, koska merivesi ei koskaan pysy paikallaan.

Griffin epäilee, että pullo on ollut hautautuneena rannalle vuosien ajan ja päätynyt takaisin mereen myrskyn myötä.

– Jos se oli pudotettu valtamereen jossain Australian eteläpuolella, niin se ei olisi voinut pysyä meressä vuotta tai paria pitempään, Griffin sanoi.

Sadat tuhannet britit muuttivat Australiaan 1960-luvulla. Australian hallitus tuki heitä matkalippujen hankinnassa. Lapset saivat matkustaa ilmaiseksi.

Neljännes muuttajista palasi kuitenkin takaisin Brianniaan muutaman vuoden sisällä, koska elämä Australiassa ei vastannut heidän odotuksiaan.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi