Jätepisteet ovat kesäisin tupaten täynnä – lajittelu ontuu eikä roskia kuskata aina sovitusti pois

Haja-asutusalueiden jätepisteet täyttyvät kesäisin nopeasti, kun mökkiläiset siivoavat nurkkiaan.

jätehuolto
Täydet roskien keräysastiat Sysmän Särkilahdessa.
Roskia on kertynyt Särkilahden keräyspisteelle Sysmässä.Tanja Rekola-Lindroos

Sysmän aluekeräyspisteet ovat olleet viime päivinä erityisen törkyisiä. Roskastioiden täyttyminen johtuu jätteenkuljetusurakoitsijan väliaikaisesta henkilöstöpulasta.

Päijät-Hämeen Jätehuoltoyhtiön mukaan urakoitsija ei pystynyt tyhjentämään aluekeräyspisteitä sovitusti, kun henkilöstöä ei ollut tarpeeksi viikonloppuna.

Urakoitsijana on Urbaser Oy, jonka kanssa Päijät-Hämeen Jätehuoltoyhtiöllä on sopimus aluekeräyspisteiden tyhjentämisestä ainakin ensi vuoden kevääseen saakka.

Sysmässä on parikymmentä jätteiden aluekeräyspistettä, joista osa on ollut tupaten täynnä tällä viikolla.

Ongelmana on myös se, että keräyspisteisiin tuodaan sinne kuulumatonta jätettä, sanoo Päijät-Hämeen Jätehuoltoytiön ympäristö- ja tietohallintokoordinaattori Kimmo Helenius.

Keräyspisteet on tarkoitettu päivittäiselle pienjätteelle, mutta niihin tuodaan myös muualle kuuluvaa suurempaa jätettä.

Heleniuksen mukaan urakoitsijat ovat testanneet keräyspisteillä myös kameravalvontaa, mutta toistaiseksi siihen ei ole turvauduttu.

Kasa roskia roskapisteen vieressä Sysmässä.
Rapalantien keräyspiste pursusi roskia tiistaina. Kuvan ottanut Riitta Eriksson kertoo, että ongelma on tuttu aiemmilta kesiltä ja se on aina pahimmillaan kesäloma-aikaan.Riitta Eriksson

Ylitsepursuavat keräysastiat ovat tuttu ongelma ympäri maata, erityisesti Sysmän kaltaisissa kesämökkikunnissa. Sysmässä kesämökkejä on enemmän kuin vakituisia asukkaita.