1. yle.fi
  2. Uutiset

"Näyttäkää ufot!" 1,6 miljoonaa ihmistä aikoo rynnätä Alue 51:lle, mistä salaisessa paikassa oikein on kyse?

Pitkään salaisuuden verhoamana olleeseen Alue 51:een liittyy monia ufo- ja salaliittoteorioita.

Ufot ja avaruusoliot
Kyltti jossa lukee Area 51 Alien center
Salamyhkäisyys Alue 51:n ympärillä on saanut vuosien saatossa ufo- sekä salaliittoteoriat jylläämään.Ben Wenz / EPA

Viime päivinä netissä on kulovalkean tavoin levinnyt huumorimielellä luotu Facebook-tapahtuma (siirryt toiseen palveluun), joka tähtää yllätysrynnäkköön Alue 51:lle 20. syyskuuta.

Tällä hetkellä Facebookissa yli 1,6 miljoonaa ihmistä on jo ilmoittautunut osallistuvansa "ryntäykseen ufojen näkemiseksi". Lisäksi yli miljoona kertoo olevansa kiinnostunut tapahtumaan osallistumisesta.

Vaikka kyse on pilke silmäkulmassa luodusta tapahtumasta, on Yhdysvaltojen ilmavoimat ottanut hieman vähemmän vitsikkään kannan asiaan. Ilmavoimien tiedottaja Laura McAndrewsin mukaan tapahtumasta ollaan tietoisia, kertoi sanomalehti Washington Post (siirryt toiseen palveluun). McAndrews varoitti ihmisiä edes yrittämästä sotavoimien harjoitusalueelle.

– Yhdysvallat on aina valmis suojemaan alueitaan ja omaisuuttaan, McAndrews sanoi lehden mukaan.

Sitä McAndrews ei kertonut, millä tavoin viranomaiset ovat varautuneet asiaan.

Ryntäämissuunnitelman tiimoilta internet on tulvillaan Area 51:een liittyviä meemejä (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi juuri Twitterissä irvileuat ovat laittaneet parastaan.

Yli 60 vuotta salaisuuden verhoamana

Area 51 eli alue 51:llä tarkoitetaan Yhdysvaltain ilmavoimien salaista tukikohtaa, jossa on kehitetty ja koelennetty huippusalaisia tiedustelukoneita sekä häivepommikoneita. Tarkalleen ottaen alue 51 sijaitsee Nevadassa Nellis Air Force Rangen lentotukikohdassa ja on kooltaan noin 36 neliökilometriä, se on siis pinta-alaltaan hieman isompi kuin esimerkiksi Keravan kaupunki.

Alue 51:lle tuotiin ensimmäinen lentokone - U-2-tiedustelukoneen prototyyppi - heinäkuussa 1955. Pian kyseinen kone tekikin ensilentonsa.

Kaksi viikkoa myöhemmin Yhdysvaltain tuolloinen presidentti ja toisen maailmansodan sankari Dwight D. Eisenhower allekirjoitti toimeksiannon, jolla Alue 51:n ilmatila suljettiin ulkopuolisilta.

Yhdysvaltojen viranomaiset eivät ole paria poikkeusta lukuun ottamatta kieltäneet, mutta eivät myöskään myöntäneet Alue 51:n olemassaoloa. Alueen kustannuksia ei myöskään mainita asevoimien budjetissa, mikä tietysti vain lisää salamyhkäisyyttä alueen ympärillä.

Tonopahin testialueen kyltti.
Tonopahin testialueen kyltti lähellä Alue 51:tä Nevadassa.Butch Martin / Alamy Stock Photo / AOP

CIA kertoi alueesta vasta vuonna 2013

Alue 51 onkin kiinnostanut koko olemassaolonsa ajan ufo-intoilijoita.

Kylmän sodan aiheuttama kilpailu niin avaruuden valloittamiseksi kuin sotateknologiassakin lisäsi arvoituksellisuutta koko alueen ympärillä. Ufo-intoilijat saivat vielä uutta virtaa salaliittoteorioihinsa vuonna 1989, kun itseään fyysikoksi tituleerannut Bob Lazar väitti julkisuudessa (siirryt toiseen palveluun) työskennelleensä Alue 51:ssä ja tutkineensa siellä ufo-teknologiaa.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA myönsi viimein vasta elokuussa 2013, että Area 51 on ylipäätään olemassa.

CIA julkaisi George Washingtonin yliopiston pyynnöstä 400-sivuisen raportin, jossa kerrottiin alueella testatuista lentokoneista, kuten kylmän sodan aikana käytetystä U-2-tiedustelukoneesta.

Samalla alueella tehdyt ufohavainnoista saivat todennäköisemmän selityksen. U-2 lensi korkeammalla kuin muut silloiset koneet, jopa 18 kilometrin korkeudessa, ja heijasti auringonvaloa vielä, kun pimeä oli laskeutunut ja erottui siten kirkkaana yötaivaalla.

Varoituskyltti aluelle tulemisesta.
Yhdysvaltain ilmavoimat eivät ole mielissään humoristisesta Facebook-tapahtumasta, joka tähtää ryntäykseen Alue 51:lle.Stuart Abraham / Alamy Stock Photo / AOP

Populaarikulttuurissa Area 51:lla on kuitenkin yhä vankka sija ufomysteerien pesäpaikkana. Alue esiintynyt useissa yhteyksissä, kuten elokuvissa, televisiosarjoissa ja peleissä. Siellä ovat seikkailleet esimerkiksi Ritari Ässä, Nuori MacGyver sekä Salaisten kansioiden Mulder ja Scully.

Alue 51:tä ei sovi sekoittaa niin sanottuun "Roswellin tapaukseen", jolla tarkoitetaan New Mexicon autiomaassa Roswellin kaupungin lähellä vuonna 1947 tapahtunutta Yhdysvaltain ilmavoimien tiedustelupallon maahansyöksyä (siirryt toiseen palveluun). Myös se poiki salaliittoteorioita Roswelliin pudonneesta lentävästä lautasesta ja tapauksen salaamisesta.

Yhdessä Area 51:n kanssa ne muodostavatkin vahvan pohjan yhä uusia muotoja saavalle amerikkalaiselle ufo-tarinaperinteelle.

Lue lisää:

"He eivät voi pysäyttää kaikkia meistä" – Jo miljoona on ilmoittautunut kieli poskessa luotuun tapahtumaan, jossa rynnätään Area 51:lle

Lue seuraavaksi