Itärajalle nousee uusi, valtava ostoskeskus – kertaalleen kuopatun kauppakeskuksen perustukset uudelleen käyttöön

Vaalimaalle haetaan rakennuslupaa vasta avattua Zsar Outlet Village -ostoskylää suuremmalle liikekeskukselle.

Tavaratalot & ostoskeskukset
Vaalimaa Shopping Centerin keskeneräinen ostoskeskuksen työmaa Vaalimaalla kesäkuussa 2016. Perustukset näkyvät jo, mutta sittemmin työt on keskeytetty.
Niin sanotun Länsikeskuksen tontilla Virolahdella on jäljellä aikaisemman kaatuneen kauppakeskushankkeen kivijalka ja kellari. Uusi yrittäjä aikoo hyödyntää keskeneräisen kauppakeskuksen perustuksia rakentaessaan uutta keskusta.Miina Sillanpää / Yle

Virolahdelle, lähelle Vaalimaan rajanylityspaikkaa ryhdytään rakentamaan uutta, suurta kauppakeskusta.

Entisen Vaalimaa Shopping Centerin tontin vuokrannut yrittäjä Sergei Ananiev hakee uudelle liikekeskukselle rakennuslupaa. Virolahden rakennuslautakunta käsittelee lupahakemuksen kiireellisesti ja pitää ylimääräisen kokouksen 1. elokuuta.

Ananiev kertoo Ylelle, että uuden kauppakeskuksen katon alle tulee ainakin päivittäistavarakauppa ja useita vähittäistavaraliikkeitä. Ravintolatoiminnasta yrittäjän mukaan keskustellaan vielä.

Lupaa haetaan yli 18 000 kerrosneliön kokoiselle liikekeskukselle. Se on puolet suurempi kuin Vaalimaalla viime vuoden lopulla avattu Zsar Outlet Village -ostoskylä. Sen ensimmäisessä vaiheessa neliöitä rakennettiin 12 000.

– Emme kilpaile asiakkaista Zsarin kanssa. Meillä on vähän erilaista toimintaa. Ennemmin tuemme toinen toistamme, Ananiev sanoo.

Uuden kauppakeskuksen rakentaminen niin sanotulle Länsikeskuksen tontille, aivan itärajan tuntumaan maksaa Ananievin mukaan noin 20 miljoonaa euroa.

Ostoskeskuksen rakentamista valmistelevat työt alkavat jo elokuun puolivälissä. Rakennuslupa saanee lainvoiman syys-lokakuun taitteessa.

– Avajaiset olisi sitten ensi vuoden lopulla. Tavoitteemme on avata ovet ennen joulumarkkinoita, Ananiev sanoo.

Iso hanke Virolahdelle

Tyytyväinen mies on myös Virolahden kunnanjohtaja. Vaalimaalle on yritetty perustaa kauppakeskittymää jo vuosikymmeniä.

– Olen hyvillä mielin. Meidän mittakaavassa tämä on iso hanke, Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho kommentoi Ananievin suunnitelmia.

Vaalimaa on Suomen toiseksi vilkkain rajanylityspaikka itärajalla. Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana rajan Vaalimaalla ylitti noin 600 000 ihmistä, joista suurin osa on venäläisiä ostosmatkailijoita.

Osin vanhan kivijalan päälle

Uusi ostoskeskus rakennetaan osittain tontilla jo olevien perustusten päälle. Tontille kaavailtiin jo muutamia vuosia sitten kauppakeskusta, Vaalimaa Shopping Centeriä.

Venäläisvetoinen yhtiö ehti tuolloin käyttää projektiin reilut kymmenen miljoonaa euroa. Se rakensi kauppakeskukselle kivijalan ja kellarin sekä maksoi esimerkiksi kunnallistekniikan rakentamisen.

Vaalimaa Shopping Centerin työmaa kesäkuussa 2016. Virolahden kunta on irtisanonut vuokrasopimuksen ostoskeskusta virittelevän yhtiön kanssa vuokranmaksuvaikeuksien vuoksi. Ostoskeskuksen työmaalla perustuksia on ehditty jo tehdä. Työt ovat seisseet kohta pari vuotta.
Miina Sillanpää / Yle

Ostoskeskukseen oli tulossa myös RAY:n uusi kasino. RAY kuitenkin vetäytyi aikeistaan syksyllä 2014 ja ostoskeskuks menetti vetonaulansa.

Lopulta velkataakka kasvoi ylitsepääsemättömäksi. Virolahden kunta purki vuokrasopimuksen yhtiön kanssa maksamattomien vuokrien vuoksi kesällä 2016.

Sen jälkeen tontti kivijalkoineen vuokrattiin uudelle omistajalle.

– Vanhalle kivijalalle on tehty kuntotarkastus ja se on hyvässä kunnossa, Ananiev kertoo.

Sergei Ananiev on myös Rajamarket-kauppaketjun yrittäjä.

Juttua päivitetty 17.7.2019, klo 13:57: Lisätty yrittäjä Sergei Ananievin kommentteja.