Sudanin sotilasneuvosto ja oppositio allekirjoittivat vallanjakosopimuksen – siviilit tekivät sotilaille myönnytyksiä

Sotilaat pääsevät johtamaan siirtymäajan neuvostoa ennen siviilejä.

Sudan
kaksi miestä kättelee sopimus kädessään
Sudanin väliaikaisen sotilasneuvoston varajohtaja Mohamed Hamdan Dagalo (oik.) ja oppositiorintaman johtaja Ahmad al-Rabiah (vas.) kättelivät allekirjoitettuaan vallanjakosopimuksen.EPA

Sudania väliaikaisesti hallitseva sotilasjuntta ja oppositiorintama ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka määrittelee vallan jakautumisen reilun kolmen vuoden siirtymäaikana.

Sotilaat ja sudanilaisia siviilejä edustava oppositioryhmä allekirjoittivat sopimuksen varhain keskiviikkona seremoniassa Sudanin pääkaupungissa Khartumissa. Neuvottelut sopimuksesta olivat jatkuneet läpi yön.

Neuvottelujen voittajaksi voi katsoa sotilasjuntan, sillä se pääsee johtamaan siirtymäkauden hallintoa ensimmäisenä. Sotilaat johtavat 11-henkistä siirtymäkauden neuvostoa aluksi vuoden ja yhdeksän kuukautta. Siviilit ovat johdossa jäljelle jäävät puolitoista vuotta.

Sudanilaisten mielenosoittajien tavoitteena oli ollut suora siirtyminen siviilihallintoon, joten he joutuivat antamaan periksi asiassa.

Neuvoston lopullinen kokoonpano on kuusi siviiliä ja viisi sotilasta.

Kenraalien immuniteetti vielä ratkaisematta

Osapuolet pääsivät yksimielisyyteen väliaikaissopimuksen päälinjoista jo vajaa kaksi viikkoa sitten, mutta yksityiskohdista on käyty kovaa vääntöä.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kävi tapaamassa Sudanin kriisin osapuolia ja neuvottelijoita Sudanissa ja Etiopiassa viime viikolla. Hän kuvaili tuolloin tilannetta maassa jännitteiseksi.

Yhä ratkaisematta jäi kipeä kysymys siitä, saavatko kesäkuun alun väkivaltaisuuksia johtaneet sotilasjohtajat immuniteetin. Tämä tarkoittaisi, ettei heitä voitaisi asettaa syytteeseen oikeudessa.

– Se on suuri este. Sudanin tulevaisuus (diktaattori Omar) al-Bashirin jälkeen määritellään perustuslaillisessa julistuksessa, kuvaili sudanilaisen sanomalehden Altaghyeerin päätoimittaja Rasha Awad uutistoimisto AP:lle.

Ainakin yli 150 mielenosoittajaa kuoli kesäkuun alussa, kun sotilaat tukahduttivat mielenosoituksen pääkaupunki Khartumissa puolustusministeriön edessä.

Osapuolet ratkaisevat kysymyksen sotilaiden immuniteetista ja muista perustuslaillisista asioista erillisessä asiakirjassa, josta neuvottelut alkavat perjantaina.

Lisää aiheesta:

Kolme kysymystä Sudanista: Internet palautettiin ja videot raakuuksista leviävät – Keskeistä on, miten valta jakautuu

"Sudaniin pitää saada sellainen rauha, että aseiden ääni ei kuulu kovempaa kuin diplomatian ja kansan ääni" – 21-vuotias aktivisti Ajak Majok uskoo demokratian olevan mahdollinen

Sudanissa rauhanomaisia mielenosoittajia ampuneet joukot saavat epäsuorasti rahoitusta EU:lta

Yle Sudanissa: Alaa Salahista tuli Sudanin kansannousun symboli – nyt häntä vainotaan, mutta hän ei suostu pelkäämään

Yle Sudanissa: Naisille presidentin ero ei riitä – seuraavaksi he haluavat murskata miesten ylivallan

Lähteet: AFP, AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus