Kuussa on yli 180 000 kiloa avaruusromua, pieniä inhimillisiä muistoja Apollo-lennoista ja yllättävän kestäviä tähtilippuja

Viiden vuosikymmenen takaisilla kuukävelyillä pelattiin golfia, muistettiin perhettä ja kunnioitettiin myös ankaran avaruuskisan vastapuolen kuolonuhreja.

Apollo
Astronautin takana lipputanko lippuineen sekä astronauttien kuukärry.
Tämä Apollo 16:n miehistön pystyttämä lippu on yhä pystyssä, osoittivat kuuluotaimen ottamat kuvat. Kuukärry on nyt osa Kuun romukuormaa. Nasa

Ihminen ei ole käynyt Kuussa kuin kuusi kertaa, mutta ihmiskunnan romua sinne on kertynyt arviolta yli 180 000 kiloa – siis Maan puntarilla, sillä Kuun painovoimalla romumäärän paino on vain kuudesosa.

Kiertolaisemme pölyisellä kamaralla lojuu kymmeniä yhdysvaltalaisia ja neuvostoliittolaisia aluksia, niiden osia ja tutkimuslaitteita. Suurimmat järkäleet ovat kantorakettien kappaleita.

Kuuromua ovat 1990-luvun alusta lisänneet myös Kiina, Japani, Intia ja yhden luotaimen verran myös Euroopan avaruusjärjestö Esa.

Viimeksi Kuuhun räiskähti 150 kiloa israelilaista metallia, kun Beresheet-luotamen laskeutuminen epäonnistui viime huhtikuussa. Ja vaikka laskeutuminen olisi ollut pehmeäkin, alus olisi silti jäänyt lisäämään Kuun romumäärää.

Painosta eroon

Apollo-lennoilla moni hyödyllinenkin esine muuttui rasitteeksi, kun astronautit olivat lähdössä Kuusta. Tyhjentyneet ruokapakkaukset ja akut eivät ainakaan olleet tavaraa, jota olisi haluttu kiikuttaa takaisin, jätöspusseista puhumattakaan.

Sinänsä arvokastakin tavaraa hylättiin, koska kuumoduulin nousijaosaa piti keventää, jotta se jaksoi nousta lentoon. Kamerat saivat jäädä, kun nousijaan tuli lisäpainoa astronauttien keräämistä kuuperänäytteistä.

Jo Apollo 11:n astronautit Neil Armstrong ja Buzz Aldrin jättivät Kuun Rauhallisuuden mereen yli sata esinettä, muun muassa kuukenkänsä ja lapionsa.

Snoopy-moduuli komentomoduulin ikkunasta kuvattuna.
Kuuhun lentäneiden Apollojen kuumoduulit ovat pinnalla romuna, mutta kenraaliharjoituksesta vastanneen Apollo 10:n Snoopy-moduuli lentää edelleen. Se käytti astronautteja 15 kilometrin päässä Kuun pinnasta ja lähetettiin työnsä tehtyään kohti Aurinkoa ilman seurantaa. Viime tammikuussa kerrottiin, että Snoopy on mitä todennäköisimmin löytynyt kiertämästä Aurinkoa. Nasa

Kuussa on myös esineitä, jotka astronautit veivät sinne tarkoituksella. Siellä ovat totta kai metallilaatat, jotka julistavat Yhdysvaltain voittoja miehitettyjen avaruuslentojen kisassa, ja tietenkin Yhdysvaltain liput, niitäkin yksi kultakin Apollo-lennolta.

Kuussa eivät riepottele tuulet eivätkä sateet. Astronauttien jalanjäljet ja kuukärryjen renkaiden painaumat ovat edelleen kuin vasta tehdyt.

Lippujen ei uskottu pärjänneen yhtä hyvin. Nasan LRO-luotaimen ottamista kuvista kuitenkin näkyy, että tangot lippuineen ovat pystyssä ensimmäistä lukuun ottamatta. Sen kaatuminen jo tiedettiinkin, sillä Aldrin näki tangon keikahtavan kuumoduulin nousupöllytyksessä.

LRO:n kuvat ovat tämän vuosikymmenen alusta. Luotain kiertää edelleen Kuuta keräämässä tietoa tulevia laskeutujia varten.

Halvan lippukankaan kestävyys yllätti

LRO:n kamerasta vastaava päätutkija Mark Robinson yllättyi kuvista. Harva oli odottanut lippujen kestäneet kovaa ultraviolettivaloa, säteilyä, lämpötilojen heittelyä sadoilla asteilla ja mikrometeoriittien osumia.

Yllätys oli sitä suurempi, kun tiedetään, ettei lippuja edes tarkoitettu kestämään kuin kunkin Apollon viipymisen ajan. Historioitsija Anne Platoffin mukaan lippuihin tilattu nailonkangas oli halpaa perustavaraa.

Robinson arvelee, että liput saattavat olla aika lailla haalistuneita. Platoff veikkaa niiden tummuneen ja rispaantuneen pahan kerran. Mutta varmasti sen tietäisi vain, jos kävisi katsomassa, Platoff tuumii Nasan verkkosivun (siirryt toiseen palveluun)artikkelissa.

Kultainen oliivinlehvä
Tämä on kopio runsaan kymmenen sentin mittaisesta kultaisesta oliivinlehvästä, jonka Neil Armstrong laski Kuun kamaralle heinäkuussa 1969. Nasa

Apollo 11 kuljetti Kuuhun myös kultaisen oliivinlehvän symboloimaan rauhaa ja kolikon kokoisen piilevyn, jolle on talletettu viestejä 73 valtion johtajilta.

Tuo hyvän tahdon ele oli jäädä Aldrinin taskuun. Armstrongin muistutuksesta hän pudotti levyn Kuun pinnalle ollessaan jo kipuamassa kuumoduulin tikkaita kotilennolle.

Golfia, keihäänheittoa ja kävelyä

Virallisten viemisten lisäksi astronauteilla oli usein mukanaan muutakin. Kuuluisimmat tavarat lienevät Apollo 14:n astronautin Alan Shepardin golfmaila ja kaksi palloa, jotka hän mäjäytti lentoon Kuussa.

Ensimmäinen lyönti epäonnistui mutta toinen lensi kilometrejä, väitti Shepard. Kaari todella saattoi ainakin teoriassa kestää yli minuutin ja kantaa kilometrien päähän, jossa pallo nyt lepää.

Keihästäkin Kuussa on heitetty, tavallaan. Apollo 14:n toinen kuukävelijä Edgar Mitchell tekaisi keihään metallitangosta, jolla ei ollut enää muuta käyttöä.

Uraauurtava urheilusuoritus oli myös Mitchellin ja Shepadin pitkä kuukävely, lähes kolme kilometriä. Sillä he osoittivat seuraavien lentojen miehistöille, ettei kuukärryn hajoamista tarvinnut pelätä, sillä jaloinkin pääsi takaisin kuumoduulille.

Apollo 15:n mukana Kuuhun lensi Yhdysvaltain ilmasotakoulun maskottihaukan sulka. Astronautti David Scott näytti suorassa tv-lähetyksessä, miten 30-grammainen sulka ja 1,3 kilon alumiinivasara putosivat hänen käsistään samaa vauhtia Kuun pintaan.

Kokeella, joka on katsottavissa verkkovideona (siirryt toiseen palveluun), Scott todisti Galileo Galilein teorian, että painovoima vaikuttaa putoaviin esineisiin samalla tavalla massasta riippumatta. Maassa putoamisvauhdin ero syntyy ilmanvastustuksesta.

Kunnianosoituksia vainajille

Joillakin viemisillään astronautit muistivat niitä, jotka olivat kuolleet kylmän sodan kuukisassa, myös vastapuolella. Pieni alumiinipatsas kunnioitti niin Yhdysvaltain astronautteja kuin Neuvostoliiton kosmonautteja.

Apollo 15:n miehistö kuljetti patsaan ja siihen liittyvän laatan Kuuhun kertomatta Nasalle.

Tyylitelty alumiininen astronautti makaa Kuun pölyisellä pinnalla. Takana laatta, jossa 14 miehen nimet.
Belgialaistaiteilija Paul Van Hoeydonckin pieni Fallen Astronaut -patsas kunnioittaa 14:ää kuolonuhria. Heidän nimensä ovat laatassa aakkosjärjestyksessä.Nasa

Taulussa ovat myös ne kolme Apollo-ohjelman ensimmäiseksi aiotun lennon astronauttia, jotka kuolivat harjoituksessa syttyneessä tulipalossa vuonna 1967. Heillä on myös oma pieni muistomerkkinsä Kuussa: astronauttitoverit veivät sinne Apollo 1:n kangasmerkin.

Kuuhun pääsi myös mitali erityisesti kahden kosmonautin kunniaksi. Vladimir Komarov oli ensimmäinen avaruusmatkalla kuollut ihminen. Häntä vuonna 1967 Maahan tuoneen kapselin laskuvarjo ei avautunut.

Juri Gagarin, kaikkien aikojen ensimmäinen ihminen avaruudessa, kuoli vuonna 1968 niin ikään lennolla, vaikkakaan ei avaruusaluksessa.

Pieniä henkilökohtaisia esineitä kuussa ovat Apollo 16:n astronautin Charles Duken valokuva perheestään ja Apollo 12:n Alan Beanin hopeinen rintaneula, jonka hän oli saanut Nasalta tultuaan valituksi astronauttikoulutukseen.

Duken, hänen vaimonsa ja viisi- ja seitsenvuotiaiden poikiensa kuvan arvellaan muuttuneen kauan sitten mustaksi Kuun säteilyoloissa, mutta Bean kertoi vanhana miehenä ajattelevansa, että siellä kuukraatterin hiekassa hänen neulansa hohtaa edelleen kirkkaana.

– Siellä se on miljoonia ja miljoonia vuosia tai kunnes joku turisti löytää sen ja tuo takaisin Maahan, sanoi Bean.

Korjattu 11.15 silikonilevy piilevyksi.

Lue myös:

Ihmisen ensimmäinen matka Kuuhun alkoi 50 vuotta sitten – astronautit varautuivat kuolemaan, presidentti Nixonilla oli muistopuhe valmiina

Vuosikymmenien tauko päättyi, kuumatkat alkavat taas – Seuraava jalanjälki Kuun kamaralla voi olla kiinalaisesta kengästä