Raportti: Uskonnonvapautta rajoitetaan entistä voimakkaammin – myös Euroopassa suositaan tiettyjä uskontoja

Viranomaiset puuttuvat muun muassa pukeutumiseen ja suuntaavat rahoitusta tietyille uskonnollisille ryhmille.

uskonnonvapaus
Kansallisasuisia nuoria jesidi naisia rukoilemassa.
Esimerkiksi jesidejä on vainottu raskaasti jo vuosisatojen ajan. Gailan Haji / EPA

Uskontojen epätasa-arvoinen kohtelu ja uskontoihin liittyvät vihamielisyydet ovat lisääntyneet merkittävästi ympäri maailman viimeisen kymmenen vuoden aikana, kertoo yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen tuore raportti. (siirryt toiseen palveluun)

Eniten uskonnonvapauden rajoittamista tapahtuu Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Yksi vuosikymmenen isoimmista muutoksista on tapahtunut kuitenkin Euroopassa.

Euroopassa viranomaisten yritykset rajoittaa esimerkiksi uskonnollista käännytystyötä, perinteitä ja pukeutumista ovat keskimäärin jopa kaksinkertaistuneet vuosikymmenessä.

Yhä enemmän ylhäältä tulevia linjauksia

Vuonna 2017 yhteensä 52 maassa oli korkea tai erittäin korkea riski sille, että valtiojohto rajoittaa uskonnonvapautta. Kymmenen vuotta aiemmin vain 40 maassa oli vastaava riski.

Viranomaiset rajoittavat uskonnonvapautta muun muassa suosimalla tiettyjä uskonnollisia ryhmiä. Käytännön keinoja voivat olla esimerkiksi pukeutumiseen puuttuminen tai rahoituksen suuntaaminen tietyn uskonnon opetukseen ja tarpeisiin.

Maailman kartta
Leena Luotio / Yle

Vuonna 2007 Euroopan maista vain viisi rajoitti pukeutumista, mutta kymmenen vuotta myöhemmin rajoituksia oli jo 20 maassa.

Ranska oli vuonna 2011 ensimmäinen Euroopan maa, joka kielsi musliminaisia käyttämästä kasvot peittäviä asuja julkisilla paikoilla. Myös Tanska on kieltänyt kokonaan kasvot peittävän huivit ja vaatteet.

Sloveniassa ja Saksassa juutalaiset ja muslimit ovat protestoineet, kun hallinto on rajoittanut poikien ympärileikkausperinteitä.

Islannissa puolestaan hallitus tukee evankelisluterilaista valtionkirkkoa taloudellisilla avustuksilla, joita muut uskonnolliset ryhmät eivät voi saada.

Joissain maissa valtio rajoittaa uskonnonvapautta vaikeuttamalla uskonnollisten ryhmien pääsyä virallisiin rekistereihin. Unkarissa säädettiin vuosikymmenen alussa uusi laki, (siirryt toiseen palveluun) jonka myötä yli 350 uskonnollista ryhmää poistettiin virallisesta rekisteristä. Päätös vaikuttaa merkittävästi ryhmien talouteen ja toimintaan.

Uskontoa rajoittavien lakien ja linjausten lisäksi myös esimerkiksi valtiollisten toimijoiden loukkaavista kannanotoista on raportoitu aiempaa enemmän Euroopassa. Esimerkiksi Hollannissa poliitikko Geert Wilders johti protestia, jossa hän puhui turvapaikanhakijoista "tsunamina" (siirryt toiseen palveluun), joka uhkaa Euroopan naisia ja sivistystä.

Valtionjohdosta tulevat linjaukset ovat yleisiä muuallakin maailmassa. Esimerkiksi Lähi-idän kaikilla mailla Libanonia lukuunottamatta on valtionuskonto tai uskonto, jota valtio erityisesti suosii. Israelia lukuunottamatta uskonto on näissä maissa islam.

Vihamielisyydet ovat lisääntyneet huomattavasti Euroopassa

Valtioiden lisäksi myös yksittäiset henkilöt ja yhteiskunnan erilaiset ryhmät lisäävät osaltaan vihamielistä ilmapiiriä.

Vuonna 2007 neljästä Euroopan maasta raportoitiin vihamielisyyksistä, joihin liittyi esimerkiksi väkivaltaa tai sen uhkaa. Vuosikymmen myöhemmin jo viidestätoista Euroopan maasta raportoitiin vastaavaa.

Maailman kartta
Leena Luotio / Yle

Raportin mukaan vuonna 2017 kristittyjä ahdisteltiin tai uhattiin yhteensä 143 maassa. Muslimit kokivat samaa 140 maassa.

Esimerkiksi Britanniassa sunnimuslimi tappoi Ahmadiyyan muslimin vuonna 2016. Sunnimiehen mukaan uhri ei ollut kunnioittanut profeetta Muhamedia.

Ukrainassa vuonna 2015 separitistit uhkasivat jehovantodistajia aseella ja pakottivat heitä julistamaan ortodoksisen kirkon ainoaksi oikeaksi kirkoksi.

Euroopassa myös järjestäytyneiden ryhmien vihamielisyydet ovat lisääntyneet. Esimerkiksi Suomessa Pohjoismaisen vastarintaliike on julkaissut juutalais- ja muslimivastaista materiaalia ja järjestänyt kokoontumisia.

Göteborgissa Ruotsissa ryhmä otti muutama vuosi sitten yhteen (siirryt toiseen palveluun) juutalaisten juhlana Yom Kippurina poliisin ja vastamielenosoittajien kanssa.

Pew-tutkimuslaitos julkaisee vuosittain raportteja uskontojen tilasta. Tuoreessa raportissa tuloksia vertailtiin ensimmäistä kertaa kokonaisen vuosikymmenen ajalta.

Lue lisää:

Haaretz: Israel Has Almost as Many Religious Restrictions as Iran, Pew Report Finds (siirryt toiseen palveluun)

Al Jazeera: Religious restrictions on the rise globally: report (siirryt toiseen palveluun)