Pielisen järvimatkailu hakee uutta nousua vuosien hiljaiselon jälkeen – "Samanlaiset mahdollisuudet kuin Gardajärvellä"

Pieliselle palannut autolautta ja järvelle avatut polttoaineen jakelupisteet ovat piristäneet matkailua.

Pielinen
Matkustajia autolautta Pielisen kannella.
Autolautta Pielinen palasi tiistaina vuoden tauon jälkeen liikenteeseen. Ensimmäisellä lähdöllä matkustajat saivat nauttia aurinkoisesta ja liki tyynestä Pielisestä.Pauliina Tolvanen / Yle

Pielisen järvimatkailun mahdollisuuksista on puhuttu Pohjois-Karjalassa vuosikymmeniä, mutta vasta tänä kesänä järvellä on nähty enteitä matkailun vilkastumisesta.

Suurin muutos vuoden takaiseen on matkaveneiden ilmestyminen Pieliselle. Viime syksynä Kolille, Lieksaan ja Nurmekseen avattujen polttoaineen jakelupisteiden ansiosta pienemmilläkin veneillä pystyy nyt matkustamaan Pieliselle.

Lieksan kehitysyhtiön toimitusjohtajan Susanna Saastamoisen mukaan polttoaineen puute oli Pielisen matkailun pahin pullonkaula.

– Ensimmäiset matkaveneet ilmaantuivat kesäkuun alussa, ja venematkailu on selkeästi nousussa, vaikka sitä ei ole juuri markkinoitu, Saastamoinen kertoo.

Kantosiipialus Suviexpress kiitää Pielisellä.
Kantosiipialus Suviexpress on toinen Pielisellä säännöllisesti liikennöivistä laivoista.Pauliina Tolvanen / Yle

Autolautan suosio yllätti yrittäjän

Lisää hyviä merkkejä nähtiin tällä viikolla, kun vuoden päivät Lieksan satamassa seissyt autolautta Pielinen palasi reittiliikenteeseen.

Tänä kesänä autolautta ehtii liikennöidä vain kuukauden, mutta jo ensimmäisellä lähdöllä Kolilta Lieksaan autokansi täyttyi liki ääriään myöten.

Suosiosta huolimatta uusi yrittäjä Ahti Sarasoja katsoo tulevaisuuteen varovaisesti. M/F Pielinen kaipaisi pintaansa uutta maalia, eikä laivan kunnostaminen telakalla ole ilmaista.

– Täytyy katsoa, mitä viivan alle jää, Sarasoja sanoo.

Ahti Sarasoja autolautta Pielisen kannella.
Ahti Sarasoja kertoo, että rakkaus ja hulluus Pieliseen sai hänet ryhtymään autolautan yrittäjäksi.Pauliina Tolvanen / Yle

Pielisen matkailun tulevaisuus yhteistyöstä kiinni

Pielisen ympärillä on neljä kuntaa ja useita matkailukohteita Kolin kansallispuistosta Bomban kylpylään ja Paalasmaan saaristoon.

Susanna Saastamoisen mukaan juuri järven monipuolisuus tekee Pielisestä ainutlaatuisen matkailukohteen.

– Mielestäni Pielisellä on samanlaiset mahdollisuudet kuin Gardajärvellä eli matkailijat voisivat kiertää Pielistä ristiin rastiin eri liikennevälineillä: laivalla, junalla, linja-autolla, Saastamoinen visioi.

Autolautta M/F Pielinen Kolin satamassa.
M/F Pielinen on sisävesien suurin autolautta.Pauliina Tolvanen / Yle

Kiertomatkat ja ohjelmapaketit edellyttävät alueen matkailuyrityksiltä ja toimijoilta nykyistä tiiviimpää yhteistyötä.

– Esimerkiksi aikataulut pitäisi sovittaa siten, että Kolilta pystyy tulemaan päiväretkelle Lieksaan, vierailla vaikka Pielisen museossa tai käydä Ruunaalla laskemassa koskea ja sitten palata Kolille, Saastamoinen sanoo.

Halosten perhe autolautta Pielisen kannella.
Kolin kansallispuisto on juukalaisten Halosten vakiokohde, mutta autolautan kyydissä he olivat nyt ensimmäistä kertaa.Pauliina Tolvanen / Yle

Erämaajärven rauha säilyy

Pielisen suurin myyntivaltti ovat maisemat, mutta kysyntää on myös aktiviteeteille. Juukalainen Halosen perhe nousi autolautta Pielisen kyytiin kuultuaan radiosta, että laiva liikennöi jälleen.

– Itse en kaipaa muuta kuin patikoimista ja rauhaa. Kolilla ja Pielisellä on huippuja kohteita, kunhan tietää minne mennä, Jenni Halonen toteaa.

Viuhti Halosen mukaan parasta Pielisellä on kalastaminen, ja sitä hän suosittelee matkailijoillekin.

– On niin hienot maisemat. Itse virvelöin ja uistelen usein kavereiden kanssa.

Vaikka matkailu Pielisellä lisääntyisi Susanna Saastamoinen ei usko, että järven rauha rikkoontuu.

– Pielinen on niin iso, erämainen järvi ja uskon, että sellaisena se myös pysyy.

Pielinen heinäkuussa 2019.
Pieliseltä löytyy niin hiekkarantaisia saaria kuin suuria selkiä.Pauliina Tolvanen / Yle