1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Suomen EU-puheenjohtajuus

Pääministeri Antti Rinne EU-parlamentissa: Komissioon valitun von der Leyenin niukka äänisaalis lisää parlamentin ja komission yhteistyötä

Vaikka von der Leyen on jo luvannut hyviä komissaarisalkkuja muille, Rinne ei usko Urpilaisen mahdollisuuksien heikkenevän.

Pääministeri Antti Rinne esitteli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaa puolityhjälle täysistuntosalillle keskiviikkona Strasbourgissa. Kuva: Patrick Seeger / EPA

STRASBOURG Pääministeri Antti Rinteen mielestä EU:n viime aikojen nimityspaketteihin liittyvällä poliittisella väännöllä voi olla hyviä seurauksia.

– Näen eilisen ja sitä edeltäneet tapahtumaketjut niin, että tämä vaikuttaa siihen, että komission puheenjohtajalla tulee entistä enemmän yhteistä tekemistä parlamentin kanssa ja entistä enemmän yhteisten näkemysten hakemista, Rinne sanoi vieraillessaan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa.

Hän esitteli keskiviikkona mepeille Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaa.

Parlamentti hyväksyi juuri tiistai-iltana vain niukalla enemmistöllä saksalaisen Ursula von der Leyenin komission puheenjohtajaksi.

Hän sai vain yhdeksän ääntä enemmän kuin hänen valintaansa varten tarvittiin eli häntä tuki 383 meppiä 747 :stä. Tulos voi vaikeuttaa komission aloitteiden läpimenoa parlamentissa.

Hyväksyessään von der Leyenin ehdokkuuden Eurooppa-neuvosto eli EU-jäsenmaiden johtajat hylkäsivät niin kutsutun kärkiehdokasmenettelyn.

Siinä parlamentin eri puolueet asettivat ehdokkaansa komission puheenjohtajaksi jo ennen vaaleja. Nyt jäsenmaat valitsivat puheenjohtajan muualta kuin kärkiehdokkaiden joukosta.

– Äänestystulos on semmoinen, joka lisää yhteistyötä. Näen äänestystuloksen merkkinä siitä, että parlamentti ei hyväksynyt tätä menettelyä, joka neuvostossa rakennettiin. Olen samaa mieltä siitä, että siinä prosessissa on paljon korjaamisen varaa.

Rinne ei siis usko, että von der Leyen sai vähäisestä äänimäärästään huonoa lähtökohtaa johtajuudelleen vaan äänestys oli ennemmin protesti neuvoston valintatapaa kohtaan.

Von der Leyenin kampanja ennen tiistain äänestystä oli poikkeuksellisen hankala juuri siksi, että hän ei ollut parlamentin valitsema kandidaatti: vajaan kahden viikon aikana hän joutui sukkuloimaan ja ylipuhumaan parlamentin poliittisia ryhmiä.

Von der Leyen on myös joutunut varaamaan komissiostaan merkittävät paikat esimerkiksi demareiden Frans Timmermansille ja keskustaliberaalien Uudistuvan Euroopan Margrethe Vestagerille.

Voiko nyt mahdllisesti tehdyillä muilla poliittisilla lehmänkaupoilla olla vaikutusta Suomen komissaariehdokkaan, Jutta Urpilaisen mahdollisuuksiin saada hyvä salkkua?

– Mielestäni tällä ei tähän asiaan ole mitään vaikutusta. Muutaman viikon aikana von der Leyen esittää hallituksille kysymyksiä ehdokkaista, ja hän esittää toiveita siitä, miten ehdokkaita asetetaan.

– Suomen osalta asia on selvä. Meillä on yksi ehdokas, jota tehtävään esitetään.

Rinne kertoi käyneensä viime lauantaina keskustelun von der Leyenin kanssa Urpilaisen salkkukokonaisuudesta ja olevansa luottavainen siitä, että Urpilainen saa hyvän salkun.

Rinne kertoi olevansa tyytyväinen, että komission puheenjohtajaksi saatiin nainen.

– Se antaa mahdollisuuden nuorille tytöillekin unelmoida Euroopan unionin johtopaikoista.