Suomen puolustustavaravienti painottui viime vuonna Puolaan, Turkkiin ja Ruotsiin – toteutuneen viennin arvo 128 miljoonaa

Kymmenen suurimman vientimaan joukkoon kuuluivat myös Oman, Arabiemiirikunnat, Ranska, Viro, Sveitsi, Iso-Britannia ja Intia.

vienti
Komponentti
Toteutuneiden vientien arvo oli viime vuonna noin 128 miljoonaa euroa. Määrä nousi vuodesta 2017 noin 17 prosentilla.Patria

Suomesta vietiin puolustustavaroita viime vuonna eniten Puolaan, Turkkiin ja Ruotsiin, selviää puolustusministeriön raportista. Lähes kolme neljäsosaa toteutuneesta viennistä oli Eurooppaan.

Kymmenen suurimman vientimaan joukkoon kuuluivat viime vuonna Puola, Turkki, Ruotsi, Oman, Arabiemiirikunnat, Ranska, Viro, Sveitsi, Iso-Britannia ja Intia.

Ulkoministeriö kertoi viime vuoden marraskuussa, että Suomi ei myönnä enää uusia asevientilupia Saudi-Arabiaan tai Arabiemiraatteihin. Syynä oli Jemenin hälyttävä tilanne. Viime vuonna Arabiemiirikuntiin toteutuneen viennin arvo oli noin 9,7 miljoonaa euroa.

Puolustusministeriön raportissa merkittävimpinä kohteina kerrotaan erottuvan Puolaan vietävät ajoneuvokomponentit, Turkkiin ajoneuvojen valmistuksessa käytettävä suojausteräs ja Ruotsiin viedyt ajoneuvojen ja ajoneuvokomponenttien ja ilma-alusten komponentit.

Toteutuneiden vientien arvo oli viime vuonna noin 128 miljoonaa euroa. Määrä nousi vuodesta 2017 noin 17 prosentilla.

Pysyviä vientilupia myönnettiin viime vuonna 257 kappaletta, ja niiden arvo oli yhteensä 175,5 miljoonaa euroa. Eniten lupia myönnettiin Eurooppaan, jonka osuus oli lähes 67 prosenttia. Euromääräisesti eniten vientilupia myönnettiin Turkkiin, Arabiemiirikuntiin ja Ranskaan.

Euromääräisesti katsottuna eniten lupia pysyville vienneille myönnettiin suojausteräkselle, tarkkuuskivääreille ja niiden lisävarusteille sekä maankulkuneuvoille ja niiden komponenteille.