Hyppää sisältöön

Hamina lanseeraa ensimmäisen Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaalin – kattaa noin tuhat vuotta kaupungin historiaa: "Ei haluttu tehdä taas yhtä keskiaikaan sijoittuvaa tapahtumaa"

Viisipäiväisten historiafestivaalien aikana tehdään noin tuhannen vuoden aikamatka viikinkiajoista 1800-luvulle.

Viisipäiväiset historiafestivaalit alkavat keskiviikkona Haminassa. Kuva: Antro Valo / Yle

Haminassa uppoudutaan historiallisiin tunnelmiin, kun ensimmäistä kertaa järjestettävä Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaali valtaa kaupungin keskiviikosta sunnuntaihin.

Tapahtuma poikkeaa monista muista historiallisista tapahtumista Suomessa siinä, ettei festivaalien aikakausi rajoitu vain esimerkiksi keskiaikaan.

– Festivaalin aikana otetaan tällainen rohkea noin tuhannen vuoden aikamatka. Liikkeelle lähdetään viikinkiajasta aina tuonne 1800-luvun alkupuoliskolle saakka, Haminan kaupungin tapahtumatuotantopäällikkö Paula Kouki kertoo.

Keskiviikkoaamuna tapahtuman järjestelyitä viimeisteltiin vielä. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouki uskoo, että laaja kirjo historiaa on nimenomaan yksi Miekat, muurit ja musketit -festivaalin vahvuuksista.

– Ei meidän olisi kannattanut lähteä tekemään taas yhtä keskiaikaan sijoittuvaa tapahtumaa. Meidän markkinarako on myöhemmässä historiasta ja tältä ajalta puuttuu oma tapahtuma Suomesta.

Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaali juhlistaa Haminan monipuolista historiaa sotilas- ja kulttuurikaupunkina. Tapahtumassa on muun muassa taistelunäytöksiä, aikamatkoja sotilasleirien melskeeseen ja teemaan sopivaa musiikkia.

Kahvipöytäkeskustelusta festivaaliksi

Idea historiaan liittyvästä festivaalista sai alkunsa, kun Paula Kouki aloitti työnsä Haminan kaupungin tapahtumatotuotantopäällikkönä pari vuotta sitten. Tuolloin hän jutteli yhdessä kaupunginjohtaja Hannu Muhosen kanssa alueen historiasta ja kuinka jotain olisi kehitettävä.

– Keskustelimme siitä, kuinka Haminan historiaa pitäisi jotenkin pystyä hyödyntämään matkailullisesti ja ylipäätänsä tuotteistamaan enemmän, Kouki sanoo.

Haminan kaupungin tapahtumatuotantopäällikkö Paula Kouki on ahertanut historiafestivaalin parissa puolitoista vuotta. Kuva: Antro Valo / Yle

Varsinainen kipinä historiafestivaalien järjestämisestä syntyi kuitenkin puolivahingossa kahvipöydässä.

– Heitin henkilöstölle kahvipöytäkeskustelun lomassa, ettei me varmaan mitään keskiaikamarkkinoita Haminaan haluta ja he huudahtivat, miksei. Tästä se ajatus sitten lähti, että haluttiin jotain erikoista tänne Haminaan, Kouki kuvailee.

"Toivottavasti jokainen löytäisi jotain omaa"

Viisipäiväisen festivaalin oma historia on vasta alussa, mutta Koukin toiveissa olisi, että festivaaleille saataisiin jatkoa myös kesällä 2021. Tarkoituksena olisi, että Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaali paikkaisi vuorovuosin järjestettävän Hamina Tattoo -sotilasmusiikkifestivaalin jättämän aukon.

– Jos kaikki ei mene nyt nappiin, niin ensi kerralla tehdään sitten paremmin. Ehkäpä meillä on kahden vuoden päästä vielä isommat kekkerit. Toivottavasti tulevaisuudessa saisimme myös ulkomailta vieraita elävöittämään historiaa, Kouki kertoo.

Esimerkiksi perjantaina Bastionin areenan valtaa turnajaisväki, kun siellä järjestetään suurturnajaiset. Kuva: Antro Valo / Yle

Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaalille toivotaan yli 10 000 kävijää.

– Toivottavasti jokainen löytää jotain omaa tapahtumasta. Mahdollisesti jopa he, jotka eivät yleensä välttämättä kiinnostu historiasta, voisivat saada esimerkiksi musiikkikokemuksia, Kouki toivoo.

.
.