"Ollaanko me varmasti oikealla tiellä?" — Raatteentien päässä seisova raja-asema on herännyt uudestaan henkiin

Raatteentien päässä oleva rajavartioasema kerää vieraita muun muassa Perusta, Israelista ja Kanadasta.

matkailu
Rajavartioston entinen asematalo Suomussalmen Raatteessa.
Entinen Raatteen tien rajavartioasema on nykyisin Raatteen Guest House Karelia.Timo Sihvonen / Yle

Maailmankuulun Raatteentien päässä oleva rajavartioasema alkoi ränsistyä paikalleen, kun sieltä loppui rajavartiolaitoksen toiminta. Vuosi sitten paikalle perustettiin Raatteen Guest House Karelia ja Raatteentien päässä seisova raja-asema heräsi henkiin.

— Paikan siivoaminen ja pintaremontin tekeminen ovat olleet kaikkein työläintä. Esimerkiksi majoitustiloihin on pitänyt huolehtia paloturvallisuusasiat kuntoon, sanoo yrittäjä Marianne Välimäki.

Välimäki vastasi heti suostuvasti, kun häneltä kysyttiin halukkuutta tulla yrittäjäksi rajavartioasemalle. Venäjän rajan vartiointi ei tuo asemalle enää väkeä, mutta kiinnostus Raatetta kohtaan on kansainvälistä.

— Sana Raate ja Venäjän raja tiedetään ympäri maailmaan, meillä käy vieraita Perusta, Israelista ja Kanadasta. Neuvostoliiton voittaneen pienen Suomen tarina ja tämä paikka tekevät tästä kuuluisan.

Raatteentien päässä oleva rajavartioaseman syrjäinen sijainti ei yrittäjä Marianne Välimäkeä hirvittänyt, sen sijaan matkailijat eivät aina löydä perille.

— Eräs vanhempi pariskunta soitti, että ollaanko me varmasti oikealla tiellä. Sanoin, että jatkakaan vaan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)