Irakin ulkoministeriö tarkentaa Ylelle tietoja palautetuista suomalaislapsista – Kyse oli lapsikaappauksista, uskoo Suomen ulkoministeriö

Irak kertoi palauttaneensa Suomeen kaksi lasta. Suomen ulkoministeriön mukaan lapset eivät liity mitenkään terroristijärjestö Isisiin.

Irak
kaupunkinäkymä
Irakin pääkaupungin Bagdadin keskusta. Ghadi Boustani

Irakin ulkoministeriö on tarkentanut tiistaina antamaansa tiedotetta Suomeen palautetuista lapsista.

Irakin ulkoministeriön tiedottaja Ahmed al-Sahaf kertoi tekstiviestillä Ylelle keskiviikkona, että Irak olisi luovuttanut Suomen suurlähettiläälle kaksi alaikäistä vuonna 2017.

Irakin ulkoministeriön tiedotteessa lasten viitattiin liittyvän Isisiin, mutta Suomen ulkoministeriön mukaan tämä ei pidä paikkansa.

Kuultuaan Ylen Bagdadista saamat tiedot muun muassa lasten iästä Suomen ulkoministeriö päätteli, että kyse on lapsikaappaustapauksesta vuodelta 2016.

– Lapset olivat Irakin toimivaltaisten viranomaisten hallussa. Ulkoministeriö pyysi ja sai vuonna 2017 virka-apua Irakin toimivaltaisilta viranomaisilta lasten palauttamiseksi Suomeen. Lapset on palautettu Suomeen, ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen kertoo Ylelle.

– Tämä ei liity ainakaan Isisiin tai karkotuksiin. Sen tyyppistä tapahtumaa meillä ei ole kahden vuoden takaa, Häkkinen sanoo.

Häkkisen mukaan Suomeen ei ole ylipäätään palautettu Irakista Isisiin kytkeytyneitä lapsia.

Sotku syntyi Irakin tiedotteesta

Suomen viranomaiset ovat yrittäneet saada Irakista tarkennusta tiistain tiedotteeseen, mutta Irakin ulkoministeriöstä ei ole saatu vastausta.

– Irakilaiset eivät ole olleet meihin yhteydessä, Häkkinen sanoo.

Hämmennys Irakin palauttamista lapsista syntyi tiistaina, kun Irakin ulkoministeriö kertoi (siirryt toiseen palveluun) Al-Sahafin nimissä julkaistussa tiedotteessa karkottaneensa maasta kaikkiaan 473 Isisiin mahdollisesti kytkeytynyttä lasta.

Tiedotteen varsinainen asia oli kertoa, että viime viikolla Irak oli luovuttanut 33 alaikäistä Venäjän viranomaisille palautettaviksi.

Irakin ulkoministeriön tiedotteessa mainittiin, että myös suomalaisia lapsia olisi karkotettu maasta. Tiedotteessa ei kuitenkaan kerrottu, milloin väitetyt karkotukset oli tehty.

Lue lisää:

Irakin ulkoministeriö kertoo tehneensä karkotuspäätöksiä Isisiin kytkeytyvistä suomalaislapsista – Rinne: "Suomalainen voi aina palata Suomeen"